Kisgyerek

10 dolog, amit tanulj el a gyerektől

A gyerekek vidámabbak, bátrabbak, magabiztosabbak, mint a felnőttek, és láthatóan jobban élvezik az életet. Mi lehet a titkuk? Mit tanulhatunk el tőlük?
2018. Május 26.
Rengeteget tanulhatunk a gyerekektől

Minden nap egy új kezdet

Emlékszel még arra, milyen jó volt hazatérni iskola vagy óvoda után? Hogy milyen elképzelhetetlenül hosszúnak tűnt a nyári vakáció? A kicsik számára minden nap örökkévalóságnak tűnik, és minden újabb nap tele van lehetőségekkel, amikor barátokat szerezhetnek, kalandjaik lehetnek, új dolgokat tanulhatnak. A gyerekek nem cipelik magukkal az előző napok kellemetlen emlékeit, és minden napot újult erővel, tiszta lappal kezdenek.

Alkotni jó!

A gyerekek teljesen bele tudnak feledkezni az alkotásba, legyen szó gyurmázásról, festésről, színezésről vagy homokvárépítésről. Úgy tűnik, sok felnőtt egyszerűen elfelejti ezt a képességét, és a kreatív tevékenységeket egyenesen időrablónak tartja. Pedig az alkotás kikapcsol és még a stresszt is csökkenti.

Légy bátor!

Hangosan énekelni, táncolni az utca közepén: a gyerekeket még nem korlátozzák a hiedelmeik, vagy a kudarctól, kínos helyzetektől való félelmeik. Tárt karokkal fogadják az életet és meg sem fordul a fejükben, hogy valamit ne tehetnének meg.

Nevess sokat!

A kicsik bármiben képesek valami izgalmasat és szórakoztatót találni, és még a legegyszerűbb tevékenység során is bátran hülyéskednek.

Légy aktív!

Gyerekkorban a szabadban való játék a nap fénypontja: nincs is jobb annál, mint a parkban, játszótéren vagy kertben hancúrozni, futkározni, fogócskázni, cigánykerekezni. Ráadásul a kicsiknek egyetlen pillanatra sem jut eszükbe az, hogy ez “kötelező” lenne, és azért kellene mozogniuk, mert a “sport” egészséges.

A barátok fontosak

A gyerekek nagyon szívesen játszanak a barátaikkal, és könnyen szereznek újakat: egyszerűen kíváncsiak a többiekre, és általában örömmel lépnek be csapatokba, klubokba, és persze imádják a bulikat. Rájuk valóban igaz a mondás: minél többen vagyunk, annál jobban érezzük magunkat.

Légy a saját történeted hőse!

A kicsiknek nincsenek gátlásaik: mindig ők a történeteik főszereplői, igazi hősei. Élvezik azt, hogy körülöttük forog a világ! Ahogy öregszünk, ez egyre kevésbé lesz igaz ránk, hajlamosak leszünk arra, hogy legyintsünk az elért eredményeinkre. Azonban az, hogy nem akarunk dicsekedni, gyakran azzal jár együtt, hogy saját magunkat sem ismerjük el – sőt még lejjebb nyomjuk magunkat csak azért, hogy mások jobban érezzék magukat! A szerénység válik értékké, és ez sajnos időnként azzal jár együtt, hogy a középszerűségünket is elfogadjuk.

Legyél büszke a harci sérülésekre!

Ha egy gyereken gipszet, ragtapaszt látnak a többiek, hőssé válik a szemükben. Ha megüti magát, lehorzsolja a lábát vagy más sérülést szerez, mindenki látni akarja. Felnőttként azonban inkább elrejtjük a sebeinket, mert nem szeretnénk, hogy ügyetlennek vagy gyengének tartsanak. A gyerekek azonban jól tudják: a sérülések nem a gyengeség, hanem az erő, a túlélés, a vagányság jelei, meg persze egy jó sztorié, amit örömmel meg is osztanak másokkal.

Próbálj ki új dolgokat!

Egy kisgyereket általában nem kell noszogatni, hogy próbáljon ki egy új játékot vagy mozgásformát (bár az is igaz, hogy a legtöbb gyerek nem rajong az új ízekért). Felnőttként azonban hajlamossá válunk arra, hogy kerüljük az ismeretlen dolgokat, és megmaradjunk a jól megszokottnál. A komfortzónánk elhagyása, az új kalandok azonban felfrissítenek, szinte újjászületünk a hatásukra!

Vedd észre az apróságokat is!

A gyerekek készek megcsodálni olyan apró dolgokat is, amelyek mellett egy felnőtt egyszerűen elsétál. Egy bogárka szárnyát, egy madártollat, egy virágot. Ezek a hétköznapi csodák inspirálják és szórakoztatják a kicsiket, ráadásul rengeteget tanulnak általuk a világról. Vajon milyen lehetne a felnőttek élete, ha képesek lennének lelassítani, és figyelni mindarra, ami körülvesz minket?(Cikk forrása: huffpost.com)Ezt is érdemes elolvasni: