Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

10 benti játék télen

Szerző: Viniczai Andrea

2014. december 13. | Frissítve: 2021. december 3.

Forrás: babaszoba.hu

Ha kint a hó helyett az eső esik, vagy a fagy veszélyesen csúszós jégpályává változtatta a ház körüli utcákat, akkor bizony bent kell töltenünk a nap nagy részét.

Ezeket játszhatjuk bent télen
A gyerkőc az új játékok ellenére is elunhatja magát. Nosza, segítsünk rajta, közös játékra fel!

Bábozás

Az egyik legjobb benti játék. Ha vannak otthon bábok, akkor már csak egy paravánt kell összetákolni, mondjuk két szék és egy takaró segítségével, és indulhat a móka! De bővíthetitek a bábtársaságot saját készítésű bábokkal. Legyetek kreatívak és engedjétek szabadon a fantáziátokat. Remek bábok készíthetőek fakanálból, vécépapír-gurigából, de akár gyümölcsökből is. Ez utóbbi esetében a játék végén közösen elfogyaszthatjátok banán-királyfit és mandarin hercegnőt...

Építőjáték

A városépítésnél, vagy vártervezésnél nem feltétlenül a legdrágább és legmodernebb építőkockákkal kell játszanunk. Rakjuk félre a legót, a duplót és a színes építőkockákat, és használjunk otthoni tárgyakat: gyufásdobozt, műanyagdobozokat, tárolóedényeket, fából készült konyhai kiegészítőket.
A gyereknek nagyon fog tetszeni, hogy a hétköznapok során használt tárgyak új értelmet nyernek a játék során. Nem beszélve arról, hogy ez az elfoglaltság fejleszti a kéz apró mozdulatait, a térlátást, a képzeletet, remek apalefoglaló, hiszen mire körbenézel apára már nincs gond, csak a gyerkőcnek kellene valami játékot találni.

Diavetítés

Hozzuk vissza gyermekkorunk hangulatát! Télen már hamar sötétedik, így akár már délután négykor is neki lehet állni a diafilm-maratonnak. Hidd el a gyerkőcödet is el fogja varázsolni a diafilmezés és egyedi, meghitt pillanatokat fog együtt tölteni a család.

Szituációs játékok

A legnagyobb fejlesztő egy gyereknek az utánzás. Ha te főzöl, neki is kell, ha te bevásárolni mész, ő is szeretne. Egy kis konyha, vagy éppen orvosi szett belehelyez olyan szituációkba, amivel a lurkód a mindennapokban találkozik, annyi különbséggel, hogy most ő diktálhatja a szituáció feltételeit.

Gyurmázás

A kézügyesség fejlesztéséhez, a kézizmok mozgatásához az egyik legjobb játék a gyurmázás. Itt sem kell vagyonokat költeni alapanyagra, ma már rengeteg gyurmareceptből lehet válogatni, amelyeket otthon fillérekből elő tudunk állítani. Ha égethető gyurmát csinálunk az eredmény remekül összeköthető a szituációs játékokkal egy egész zöldséges kínálatot legyárthatunk, festhetünk, adhatunk-vehetünk.

Beöltözés

Mi, felnőttek imádunk néha más bőrébe bújni, nincs ez másképp a gyerekekkel sem. Nyissuk ki a régi ruhás ládákat, túrjuk át a ruhásszekrényt, és vegyünk elő rég nem látott, elfeledett göncöket. Ha vállalkozó kedvűek vagyunk, indulhat a szabás-varrás-jelmezvarrás, de az is elég, ha ügyesen a gyerek fantáziájára bízzuk a ruhafelvételt és a jelmezkialakítást.

Énekes-táncos muri

Az ének az egyik legkomplexebb fejlesztőeszköze az agyunknak. A hangok egymásutániságának megjegyzése mellé még egy oda passzoló, sokszor cseppet sem egyszerű, szöveg is társul. Egyszerre kell memorizálni és koordinálni az érzékszerveket. A legegyszerűbb zeneszerszámok otthon is könnyedén el tudjuk készíteni: csörgőt üres ásványvizes palackból, dobot lefelé fordított edényekből... stb. Akár össze is kapcsolhatjuk a zenés-táncos mulatságot a beöltözős játékkal.

Kincskeresés a szobában

Rajzoljunk egy kincskereső térképet, amelyen X-szel jelöljünk minden egyes megállót. A megállókban a gyereknek felelni kell egy-egy találós kérdésre. Csak úgy lehet tovább menni, ha jó a válasz. Játék hossza függ a kérdések-megállók számától. A legvégén, az utolsó állomásra rejtsünk el egy kincset, ami bármilyen apróság lehet.

Társasjáték/kártyák/memória játékok

A különféle társasjátékok remek eszközei annak, hogy a kicsik megtanulják leképezni a nagyok világát. Ezekkel a játékokkal megtanulnak előre gondolkodni, küzdeni a kis helyükért, nyerni és nyerni hagyni, de akár méltósággal veszíteni is.

Közös mesemondás

Kezdjük el egy általunk kitalált mesét mondani. Álmodjuk meg mi a főszereplőket, és pár mondat után biztassuk a gyerkőcöt, hogy folytassa ő a sztorit! Ha nem megy, akkor segítsünk neki kérdésekkel. Egy kis idő után bele fog rázódni, sőt az is előfordulhat, hogy egy közös családi mesekönyv alapjai születnek meg a hosszú karácsonyi estéken.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék