Kisgyerek

Ha cigányútra ment a falat

A mohón szopó csecsemővel is előfordul, de gyakoribb a darabos ételt fogyasztó, izgő-mozgó sajtkukacnál. Nyeléskor lezárja a gégefedő a légutakat, így a falat a nyelőcsőbe kerül.
2007. November 11.

Félrenyeléskor a gégefedő nem tökéletesen zárt, ezért a légcsőbe kerül egy kis ételdarabka – rendszerint olyankor fordul elő ilyesmi, ha evés közben beszélünk. A köhögés természetes segítő reakció: a hevesen kiáradó levegő a légcsőből visszajuttatja a falatot a szájüregbe.

Ezt a hatást fokozhatjuk, ha tenyerünkkel néhányszor a két lapocka közé csapunk. Ha ezzel még nem értünk eredményt, döntsük előre a gyerek felsőtestét, és így üssünk a hátára, esetleg fektessük a térdünkre arccal lefelé. Végső esetben álljunk háta mögé, nyúljunk karunkkal a hóna alá, kezünket fogjuk össze a gyomra táján, felsőtestét döntsük előre, miközben kis nyomást mérünk a szegycsont alá. Elsősegély-tanfolyamon elsajátíthatjuk ezt a fogást. A kisgyereket fejjel lefelé is fordíthatjuk, bokáját tartva.

Előfordulhat, hogy megijed, ha megütjük, vagy fejre állítjuk. Inni csak akkor szabad, ha a nyugodt légzés már helyreállt. Ha a kisgyerek túl sokat tömött a szájába, nyúljunk be két ujjunkkal, és kotorjuk ki az ételt a pofazacskóiból. Ne engedjük, hogy tele szájjal szaladgáljon, túl sokat vegyen a szájába, és vegyük el előle a tányért, amíg nem tud felhagyni a nevetéssel. Ezzel jó néhány balesetet megelőzhetünk. Különösen veszélyes, ha olyasmit nyel félre a gyerek, ami éppen elzárja a légcső teljes keresztmetszetét: ilyen a rágógumi, a cukorka, a tintahalkarika, a borsó vagy babszem.

Mit tegyünk, ha lenyelt valamit a baba?

A lakásban szertemaradó apró tárgyak nemritkán a mindenre kíváncsi baba szájába kerülnek. Szerencsés esetben a nyelőcsövön keresztül a gyomorba, majd az emésztőrendszeren keresztülhaladva a végbélbe kerül, végül onnan a széklettel kiürül. Figyelni kell tehát, hogy a lenyelt tárgy megjelenik-e a székletben. Ha a baba “ártalmatlan” tárgyat (pl gyöngy, gomb, egyforintos) nyelt, csak akkor adódhat komplikáció, ha az megakad valahol a tápcsatornában.

Más a helyzet a gombelemekkel. Ezekből káros nehézfémek és maró savak oldódhatnak ki, forduljunk tehát minél előbb orvoshoz, hogy idejében eltávolítsa a tárgyat. Mérgezési esetekben Budapestről és a környező településekről a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályához fordulhatunk. Jelenleg ez az egyetlen, gyermekek ellátására szakosodott, mérgezési eseteket ellátó intézmény. T.: 333-5079. Vidéken a városi, megyei kórházakban látják el a piciket. Tartsuk mindig készenlétben a szükséges telefonszámokat!

Ezek is érdekelhetnek:

Életmentő segítség

Veszélyek játék közben

Védd ki a karácsonyi veszélyeket!

Életet menthetsz mobilon!

Forrás: Kismama magazin