Gyermekbetegségek

Székrekedés tünetei és kezelése gyerekeknél

A székrekedés csecsemőkorban és gyermekkorban is igen gyakori jelenség. Mikor veszélyes és hogyan kezelhető?
2017. Április 08.

A székrekedés gyakori jelenség lehet a babáknál

Mi a székrekedés?

Csecsemőkorban a háromnaponkénti egy és a napi nyolcszori székletürítés is beletartozik az egészséges tartományba. Székrekedésről akkor beszélünk, ha a székletürítések száma ez alá csökken, illetve a széklet állaga keménnyé válik, éppen ezért fájdalommal jár a székelés.

A székrekedés általában nem veszélyes, az étrend módosítása és a testmozgás megoldja a panaszokat. Orvoshoz kell azonban fordulni, ha mindez nem segít, a panaszok egy hétig elhúzódnak, vagy hasi fájdalom, testsúlycsökkenés, véres széklet, gyengeség, láz, hányás is jelentkezik. Heveny székrekedést okozhat ugyanis a bélelzáródás vagy más súlyos betegség, emellett bizonyos gyógyszerek szedése (például vaskészítmények) is.

Jelentősek a lelki okok, a megváltozott, szokatlan környezet, ami párosulhat fizikai kényelmetlenséggel, a megfelelő idő és hely hiányával (például ha a bölcsiben nem szeret kakilni a kicsi). Az erőltetett szobatisztaságra nevelés megzavarhatja a gyermek fejlődését, és szintén székrekedést eredményezhet.

A székrekedés tünetei

A székrekedés általában nem önálló betegség, alaposan körbe kell járni a problémát. A széklet ilyenkor száraz, kemény és sötét színű, darabos, sokszor bogyószerű, a bélflóra által termelt gázok útját is elzárja. A kicsi hasa puffadt és fájdalmas, és sokáig csak szelek távoznak. A széklet olykor csordogál, beszennyezi a fehérneműt. A kicsi végbélnyílása az erőlködéstől berepedhet (fissura alakul ki), mely nagyon lassan gyógyul, a további székrekedések fenntartják, sőt tovább súlyosbíthatják a repedést. A repedés vérzése miatt a széklet tetején olykor vér található. A székelés fájdalmas.

A székrekedés diagnózisa, kezelése

Az orvos a székelési szokások és panaszok felderítése után kikérdezi a szülőt a gyermek étkezési szokásairól, gyógyszereiről és a családban előforduló emésztőrendszeri betegségekről. Leggyakrabban a szülővel folytatott konzultáció és a gyermek fizikális vizsgálata (amelybe beletartozik a végbéltájék megtekintése, illetve az ujjal végzett végbélvizsgálat is) elegendő a diagnózishoz, ritka esetben vér- és székletvizsgálat következhet, illetve hasi ultrahang segítségével a kóros elváltozásokra derülhet fény. A különböző bélfejlődési rendellenességek megállapításához irrigoszkópiás vizsgálatra, egyes esetekben endoszkópos vizsgálatra, illetve bélbiopsziára lehet szükség.

Egyes esetben székelést segítő kúpok, székletlazító szirupok adását rendelheti a szakember. Hashajtó készítményt semmiképpen se adj orvos megkérdezése nélkül! Időnként szükség lehet beöntésre, kórházi környezetben. Szorongó gyermek esetében pszichológus segítségét kell kérned.

A székrekedés megelőzése

Az első lépés mindig a helyes étrend és táplálkozási szokások, a napi ötszöri, de egyszerre kis mennyiségű étkezések fokozatos bevezetése. Emellett figyelned kell gyermeked rendszeres székletürítésére!

Fontos a bélmozgásokat serkentő élelmiszerek, a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, a nyers és aszalt gyümölcsök, zöldségek, a növényi rostban gazdag ételek, a savanyított ételek, főként tejtermékek vegyítése az étkezések során. Kerüljétek a bélmozgásokat lassító ételeket (kakaó, csokoládé, fehér liszt). Gondoskodj a bőséges folyadékfogyasztásról!

Hasznos információ a székrekedésről

A diétához megfelelő mennyiségű mozgás szükséges: legyen a gyermek szabad levegőn annyit, amennyit csak lehet, hagyd futkározni, mászókázni, motorozni. Ha még nem jár, biztosíts neki minél nagyobb mozgásteret otthon!

A cikk a Kismama magazin különszámában jelent meg.

A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük dr. Vojnisek Zsuzsanna gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológusnak.

További cikkek a székrekedés kapcsán: