Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Seborrhoeás dermatitis tünetei és kezelése gyerekeknél

Szerző: Kiss Virág

2017. március 28. | Frissítve: 2018. október 13.

Lektor: dr. Vincze Ildikó

Forrás: babaszoba.hu

A seborrhoeás dermatitis az újszülötteket is érintő bőrbetegség, amely gondos kezeléssel és odafigyeléssel többnyire el is múlik egyéves korra. Mi a teendőd ezzel a betegséggel?

A seborrhoeás dermatitis csecsemőkori megjelenése a koszmó


A seborrhoeás dermatitis egy igen gyakori krónikus, nem fertőző bőrbetegség. Jellemző tünete a fehéres színű, korpázó hámlás, amely a fejbőrön, a fülnél, esetleg az orr-száj melletti redőkben jelentkezik.
Csecsemők és kisgyerekek esetében az arcon és a nyaki redőkben fordul elő elsősorban. Ilyenkor gyulladt alapon, kissé sárgásan hámló bőrtünetekre figyelhet fel a szülő. A koszmóként ismert sárgás hám felrakódással is kezdődhet, amely később a fül mögötti területen, hajlatokon, esetleg a háton illetve a pelenkával fedett területen is megjelenhet.

Hány éves korban jelentkezhet a seborrhoeás dermatitis?

A seborrhoeás dermatitis újszülött babák esetében főként az első három hónapban jelentkezik, míg felnőtteknél a 20-60 éves korosztályt érinti.
Érzékeny bőrű gyerekeknél gyakran fordul elő seborrhoeás dermatitis és atópiás ekcéma ebben a korosztályban. Sokszor nehéz azonban a tünetek alapján a két betegséget szétválasztani, ráadásul e két bőrbetegség akár együtt is jelentkezhet.
Szerencsére a csecsemők többségénél a tünetek egyéves korra elmúlnak.

Mitől alakul ki a seborrhoeás dermatitis?

A seborrhoeás dermatitis pontos okai egyelőre ismeretlenek. Kialakulásának esélyét viszont növelheti, ha volt ekcémás a családban. Felnőttek esetében van, akinél a stressz váltja ki a tüneteket, de a seborrhoeás dermatitis kialakulását befolyásolhatja akár az időjárás vagy az egyén egészségi állapota is.

Hogyan kezelhető a seborrhoeás dermatitis?

Ha tünetek jelentkeznek, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, aki a megfelelő készítményekkel fog bennünket ellátni. Az arcon általában hidratáló hatású termékre, a fejbőrön hámlazító hatásúra van szükség. A szakorvos indokolt esetben gyulladáscsökkentő készítményeket is javasolhat.
Amennyiben babánál jelentkezik a seborrhoeás dermatitis, fontos, hogy semmiképp se kezeljük otthon az érzékeny bababőrt! A nem megfelelő készítmények ugyanis akár súlyos irritációt is okozhatnak.
A felírt készítményeket az orvos által meghatározott ideig és módon használjuk, hiszen a megfelelő kezeléssel a tünetek intenzitása és kiterjedése csökkenthető.
Ha koszmót találunk a csecsemő fejbőrén, akkor a sampon lemosása előtt lazítsuk fel egy puha kefe segítségével azt, majd alaposan öblítsük le a pici fejét! Koszmó esetén érdemes naponta megmosni a babák fejét.

Praktikus tanácsok seborrhoeás dermatitis esetén

Ügyelni kell rá, hogy azoknál a ruháknál kerüljük az erős illatanyagok, vegyszerek alkalmazását, amelyekkel a baba bőre közvetlenül érintkezik. A baba ruháit és a kiságyban a feje alá tett pelenkákat ezért kifejezetten érzékeny bőrűeknek javasolt mosószerrel és öblítővel mossuk!
Aki környezetbarát, biztonságos mosószert keres, az bátran kipróbálhatja például a mosódióból készült mosószereket. Mosáskor figyeljünk arra, hogy öblítőszer használata esetén legalább háromszor öblítsük át a pici ruháit!
Ha érzékeny bőrű a babánk, mi se használjunk se a ruhánkon, sem pedig a bőrünkön sok parfümöt, hajlakkot és egyéb olyan kozmetikumot, ami - ha a babát a kezünkben hordozzunk -, szintén irritálhatja a bőrét.
Érzékeny bőr esetén illatanyagmentes fürdetőt, sampont használjunk a pici fürdetéséhez, és kerüljük az esetleg irritáló összetevőket.
Kisgyermekeknél ne használjuk indokolatlanul a popsitörlőket, melyek illatanyagai szintén ronthatnak a baba bőrének állapotán! Utazások alkalmával ezek valóban praktikusak, de otthon felesleges a baba arcát vagy kezét ezzel tisztítani.
A cikk elkészítésében dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosa volt segítségemre.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések