Gyermekbetegségek

Reye-szindróma: okok és tünetek

A Reye-szindróma egy ritka, de igen súlyos megbetegedés, amely agykárosodást és a máj zsíros elfajulását okozhatja.
2018. Január 16.
Reye-szindróma: okok és tünetek

A betegségről 1963-ban Ralph Douglas Kenneth Reye ausztrál patológus számolt be elsőként.

A Reye-szindróma főként az influenza időszakában figyelhető meg, és elsősorban a 15 éves kor alatti korosztályt, de különösen a 4 éves kor alatti gyermekeket veszélyezteti.

A Reye-szindróma

A Reye-szindróma pontos okai ismeretlenek, de jellemző módon bizonyos vírusokkal (pl. influenza, bárányhimlő, adenovírus) történt fertőzés után fordul elő. Megfigyelték, hogy a Reye-szindróma olyan gyerekeknél alakulhat ki, akik vírusfertőzésük kezelésére aszpirint kapnak. Ennek bomlástermékei válthatják ki ugyanis a Reye-szindrómát.

A betegség kiváltó okai között szóba jöhetnek még egyéb bélfertőzést okozó vírusok, Szalmonella, Mycoplasma, Chlamydia valamint alkoholok és toxikus szerves oldószerek.

A Reye-szindróma tünetei

A Reye-szindróma a vírusfertőzés tüneteivel kezdődik, majd 4-5 nap elteltével a gyermeknél hirtelen nagyon súlyos, nehezen csillapítható hányás jelentkezik, amit ingerlékenység vagy letargia követ. A gyermek kóros aluszékonysága, szokatlan viselkedése hívhatja fel a szülő figyelmét arra, hogy gond van. A májelfajulás véralvadási zavarhoz és vérzéshez vezethet. A betegség súlyossága nagyon változó.

A Reye-szindróma diagnózisa, kezelése

A diagnózis felállításában a jellegzetes klinikai kép, a kórelőzmény valamint a gyógyszerszedéssel kapcsolatos információk és laboreltérések (vércukor, májfunkciók) segítenek.

A Reye-szindrómának nincs specifikus kezelése, a gyermekeket intenzív osztályon helyezik el és csak tüneti kezelést kapnak.

Elsősorban a folyadék-anyagcsere és elektrolitegyensúly biztosítása a feladat. Emellett csökkenteni kell az agy duzzanatát, míg a máj működészavarát specifikusan segítő anyagok beadásával lehet mérsékelni.

A betegség súlyossága változó. Akik a betegség heveny szakaszát túlélik, azok általában teljesen felgyógyulnak. A Reye-szindrómában érintett gyermekeknél a halálos kimenetek kockázata kb. 20%.

A betegség tartós szövődménye idegrendszeri károsodás, agykárosodás illetve görcshajlam is lehet.

Erre kell figyelni!

Lázas gyermeknek ne adjunk aszpirint vagy acetilszalicilsav tartalmú készítményt, mert ez a Reye-szindróma kockázata miatt veszélyes lehet!

A cikket lektorálta dr. Kádár János immunológus, infektológus.

Kapcsolódó cikkeink gyermekbetegségek témában: