Gyermekbetegségek

Nyílt, mechanikus sebek kezelése gyerekeknél

Könnyen elcsúszhatnak, eleshetnek, megsérülhetnek a gyerekek: ilyenkor a kisebb nagyobb sebek ellátására van szükség. Hogyan tehetjük ezt meg leghatékonyabban?
2017. Március 29.

Mik a nyílt, mechanikus sebek?

Sebnek a bőr külső hatásra bekövetkező folytonossági megszakadását nevezzük. A nyílt sebek felületesek vagy mélyek lehetnek, ez utóbbiak a testüregek megnyílásának és a belső szervek sérülésének veszélyét hordozhatják magukban. A mechanikus sebek osztályozásának lényeges szempontjai: a sérülést kiváltó fizikai ártalom jellege, iránya, okozó tárgya, mélysége, szennyezettsége. Ezek szerint a seb lehet horzsolt, szúrt, metszett és vágott, repesztett, harapott és lőtt.

A nyílt, mechanikus sebek tünetei

A szúrt és néha a lőtt sebek gyakran csak jelentéktelennek tűnő nyomot hagynak a bőrfelszínen, veszélyük inkább abban rejlik, hogy a kis bőrseb alatt a mélyben nagy erek és idegek is sérülhetnek. A seb mélyére kórokozó is bejuthat, gyulladást okozhat a szövetekben. A metszett seb esetén a sebszélek a seb alapjáig terjednek, a sebzug jellemzően szűkülő. A sebszélek az ép bőr és a sérülés határán találhatók, a sebzug a felszín felől halad a seb alapjáig. A sebfelszíneken nem találunk roncsolódást, a sebalapig minden szövet élesen átmetszett.

A vágott, zúzott, repesztett, lebenyezett sebek szélei lehetnek egyenetlenek, a szövetek roncsolódnak. A zúzottak nem feltétlenül véreznek, de azért ez is gyakori velejárója lehet a sérülésnek. A szélek ez esetben egyenetlenek, tépettek, a sebalap szabálytalan. Súlyosságuk megítélését nehezíti, hogy a fájdalom jelentéktelen lehet a sérülés komolyságához képest.

A harapott seb külsérelmi nyoma általában jellegzetes: küllemét a harapott szövet, a harapó fogazat, a viselt ruházat és a harapás ereje befolyásolja. Ez a típus főképp azért veszélyes, mert a nyállal átvihető kórokozókkal a gyermek meg is fertőződhet.

Noha a piciknél ilyesmi aligha fordul elő, a sebeknek lőtt típusuk is van: ezek megjelenése mindig a lövedék jellegétől, a lövés irányától és energiájától függ.

A nyílt, mechanikus sebek diagnózisa, kezelése

A nyílt sebek diagnózisához az esetek többségében elég a seb küllemének gondos vizsgálata, a seb keletkezésének ismerete. Ha a sebkezelésre nem kórházban vagy szakrendelőben kerül sor, akkor az elsősegély a seb környékének megtisztítására, sebfertőtlenítő használatára és a seb steril fedésére korlátozódik. Ha ezt követően orvosi ellátás is szükséges, akkor annak lényege a seb mechanikus tisztítása, néha a sebalap kimetszése és a seb zárása. A beavatkozás célja, hogy a sérült szövetek mielőbb gyógyulhassanak, és a bőr ismét ellássa védőfunkcióját.

A nyílt, mechanikus sebek megelőzése

A nyílt sebek kialakulásának a balesetek megelőzésével lehet elejét venni, amihez figyelni kell a lakás biztonságos berendezésére, az éles, hegyes tárgyak elzárására, a gyerekjátékok gondos megválogatására. Rollerezés, kerékpározás közben sokszor súlyos fejsérüléseket lehet megelőzni a bukósisak használatával, a sebek kialakulását pedig végtagvédőkkel lehet elkerülni.

Hasznos információ a nyílt, mechanikus sebekről

A horzsolást, a vágott, metszett, zúzott, szennyeződött sebet és környékét tiszta csapvízzel lemoshatod, fertőtlenítőszerrel átitatott steril kötszerrel fedheted, bajt nem tudsz csinálni. Ha a sebben bármilyen szilánkot, kavicsmaradványt vagy apró szennyeződést látsz, akkor alkohollal fertőtlenített csipesszel vagy egy steril gézlappal óvatosan próbáld meg eltávolítani. Ha nem tudod könnyen kiemelni, ne kísérletezz, fordulj mielőbb orvoshoz!

Szaklektor: dr. Kováts Dávid gyermeksebész szakorvosjelölt

A cikk a Kismama magazin különszámában jelent meg.

Hasonló cikkek a témában:

Apró trükkök sebek ellen

Égési sérülések

Sebkezelés gyermekkorban