Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Neutropenia: a túl gyakori fertőzések egyik lehetséges oka

Szerző: Kiss Virág

2018. augusztus 31.

Lektor: Dr. Bátai Árpád

Forrás: babaszoba.hu

Neutropeniáról akkor beszélünk, ha a neutrophil sejtek száma a normális alá csökken. A betegség kialakulásának számtalan oka lehet.

Neutropenia: a túl gyakori fertőzések egyik lehetséges oka
A vérsejtek három fő típusa (vörösvértestek, vérlemezkék és fehérvérsejtek) közül a fehérvérsejtek a fertőzések elleni védekezésben játszanak fontos szerepet.
A fehérvérsejteknek is három fő típusát különböztetjük meg ezek:
  • a granulocyták,
  • a monocyták és
  • a lymphocyták
A neutrophilek alkotják a granulocyták legnagyobb csoportját.

Mi az a neutropenia?

A neutropenia olyan állapotot jelöl, amikor a vérben a neutrophilek száma túl alacsony. Előfordulhat, hogy hirtelen jön létre (heveny neutropenia), de kialakulása akár hosszabb ideig (hónapokig, évekig) is elhúzódhat (idült neutropenia).
A súlyos krónikus neutropenia a születéstől fogva is fennállhat (pl. Kostmann-szindróma), de megjelenhet későbbi életkorban is. Kifejlődhet magától, és lehet más alapbetegség (pl. Shwachman-Diamond-betegség) kísérő tünete is.
A betegségnek számtalan oka lehet.
Átmeneti neutropeniát vírusfertőzések (influenza), bakteriális fertőzések (pl. tuberkulózis) gyógyszerek (pl. epilepszia elleni szerek, gyulladáscsökkentő készítmények, daganatellenes kezelés szerei) és bizonyos toxinok (benzol, rovarirtószerek) is okozhatnak.
Mivel a neutropenia jelezhet akár súlyos betegséget is (pl. leukémiát, immunműködési zavart vagy anyagcsere-betegséget), ezért fontos a haematológiai kivizsgálás.


A neutropenia tünetei

Ha valakinek túl gyakran van fertőzése, az orvosban felmerül a neutropenia gyanúja hiszen minél kisebb a vérben a neutrophilek száma, annál nagyobb az esélye, hogy újra és újra valamilyen fertőzés alakuljon ki a szervezetben.
Mivel magának a neutropeniának nincsen specifikus tünete, leggyakrabban valamely fertőzés során derül fény a problémára. Neutropeniára utalhatnak a súlyos bőrfertőzések, fekélyek, tályogok, ínygyulladás valamint a fertőzést kísérő lázas állapot.
Előfordulhat azonban olyan is, hogy a tartósan fennálló neutropeniára csak véletlenül derül fény. Ilyenkor semmiféle klinikai tünet nem figyelhető meg a gyermeknél és lázas betegsége, súlyos fertőzése sem volt korábban. Ez az állapot többnyire a kisdedkor vége felé normalizálódik, és a gyermek "kinövi" a betegséget.

A neutropenia diagnózisa, kezelése

Neutropenia gyanúja esetén az orvos először teljes vérkép vizsgálatot fog kérni, hogy a neutrophil számra fény derülhessen. Amennyiben ez alacsony, akkor a vizsgálatot meg kell ismételni. Ha az orvos a vérvizsgálatok alapján valamilyen típusú neutropeniára gondol, akkor fontos a csontvelő vizsgálat elvégzése, amellyel ellenőrizni lehet a csontvelőben a fehérvérsejtek képződését. A személyre szabott terápiát a kezelőorvos fogja beállítania, hiszen a kezelés a kiváltó októl és a súlyosságtól függ.
A neutropeniás beteg kaphat stimuláló injekció, amely elősegíti a granulocyták élénkebb termelését, és az ott lévő fehérvérsejtek kijutását a vérbe, de súlyosabb esetekben komolyabb beavatkozásra is szükség lehet (pl. csontvelő átültetés).
Emellett antibiotikumok, vitaminok, immunszuppresszív szerek, immunglobulinok, kortikoszteroidok is szóba jöhetnek a kezelés során.
Neutropeniás betegek esetében - a fertőzés elkerülése miatt - különösen fontos a higiénére odafigyelni.
Súlyos neutropenia esetén a szervezet kevéssé ellenálló a fertőzésekkel szemben. Emiatt, ha fertőzés alakul ki, kórházi kezelés válhat szükségessé, hogy a fertőzés helyét és a kórokozó típusát azonosíthassák, és megkezdhessék a mielőbbi antibiotikumos kezelést.
Neutropeniás betegek esetében fontos rendszeresen haematológiai kontrollra járni.
Jó tudni!
A neutropeniás betegek a Magyarországon érvényes oltási rendben szereplő összes oltást megkaphatják.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák