Gyermekbetegségek

Légúti allergia tünetei és kezelése gyerekeknél

A légúti allergia a legkisebbeket is érintheti: az orrviszketés, a vizes orrfolyás, az orrdugulás és a gyakori tüsszentés jellemző ilyenkor.
2017. Április 10.

Mi a légúti allergia?

Az allergia az immunrendszer fokozott, kóros reakciója olyan anyagokra, amelyeket tolerálnia kellene. Az allergiás betegségek egyik csoportja a légúti allergia. Ha a betegség az egész hörgőrendszert érinti, akkor allergiás asztmáról beszélünk, ha pedig az orrnyálkahártya gyulladásával jár, akkor allergiás rhinitisről (szénanátha).

A légúti allergia tünetei

Az allergiás asztma vezető tünete az allergén belégzését követően váratlanul fellépő nehézlégzés, amelyet köpetürítéssel nem járó köhögés és mellkasi feszülés érzése kísér. Légzéskor a hörgők görcse miatt nehezített a kilégzés. A rohamot kísérő sípolás gyakran szabad füllel is hallható. A köhécselés, köhögés gyakran bevezetője a kellemetlen epizódnak, de előfordul, hogy ez a kis beteg egyetlen panasza. A roham általában pár perctől néhány óráig tart, amelyet követően a beteg panaszmentessé válik, légzésfunkciós értékei normalizálódnak.

Az allergiás rhinitisre az orrviszketés, a vizes orrfolyás, az orrdugulás és a gyakori tüsszentés jellemző. A tüneteket általában a kötőhártya gyulladása kíséri, amely könnyezéssel és a szem viszketésével jár.

A légúti allergia diagnózisa, kezelése

Ha a tünetek a vizsgálat idején fennállnak, az allergiás asztma diagnózisa nem különösen nehéz: az elvégzett légzésfunkciós vizsgálati görbe jellemző lesz az asztmára, a hörgőtágító gyógyszer belélegzése után pedig rövid időn belül legalább 15-20 százalékkal javul az eredmény.

Az allergia, a gyerekeknél is, helyén kezelhető, a megfelelő gyógyszerekkel

Tünetmentes időszakban az allergiás asztma diagnosztizálása úgynevezett belégzéses provokációs vizsgálatokkal történik. Ezek során egyrészt vagy nem antigén természetű anyagokat lélegeztetnek be, vagy száraz, hideg levegő jelenlétében fizikai terhelésnek teszik ki a beteget. Manapság a diagnózis felállításához sokszor elegendő a korrekt és alapos anamnézisfelvétel, valamint a beteg kilégzési csúcsáramlás-értékeinek néhány napon át végzett mérése.

Az allergiás reakciót kiváltó allergén kimutatása Prick-teszt segítségével történik. Ennek során az alkar hajlító oldalára cseppentett allergénoldat alatt egy tűvel picit megszúrják a bőrt. A bejutott allergén hisztaminfelszabadulást okoz, ami bőrpírt és duzzanatot eredményez.

Az allergiás betegségek hatékony ellenszere az allergének kerülése, ami a gyakorlatban nem nagyon kivitelezhető, általában gyógyszeres kezelésre van szükség. A szénanáthás tünetekre antiallergiás szemcsepp és orrspray javasolt, ezek hatástalansága esetén antihisztamintabletta vagy -szirup jöhet szóba. Allergiás asztma esetén a hörgők gyulladását csökkentő tabletta és/vagy belégzőszer hatékony. Rohamoldó szereket csak alkalmilag kell használni. Mind szénanátha-, mind asztmagyanú esetén érdemes szakorvoshoz fordulni, aki felállítja a diagnózist, kizárja az allergiás kórképekre hasonlító egyéb betegségeket, és egyénre szabottan tervezi meg a kezelést. Asztma esetén 90 százalékos tb-támogatással tud gyógyszert felírni. Allergiás nátha esetén kigyógyító immunterápiát is tud indítani.

A légúti allergia megelőzése

Megelőzni nem lehet a légúti allergia kialakulását, a tüneteket viszont lehet enyhíteni.

Hasznos információ a légúti allergiáról

Allergiás gyermeknek nem való a hobbiállat, még akkor sem, ha másra, például pollenre érzékeny. Ennek oka, hogy mindig számítani kell az allergia kiterjedésére, vagyis arra, hogy újabb és újabb anyagokra is érzékennyé válnak a kicsik. Ha mégis van otthon állat, gyakran kell fürdetni, és ha lehet, a lakáson kívül tartani.

A cikk a Kismama magazin különszámában jelent meg.

A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük dr. Nagy Adrienne allergológusnak.

További cikkek légúti allergia témában: