Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lázgörcs gyerekeknél: tünetek és kezelés

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 9. | Frissítve: 2020. január 30.

Lektor: dr. Sipos Emese

Forrás: babaszoba.hu

A lázgörcs rendkívül ijesztő jelenség, amely leggyakrabban a 39-40 fokos láznál jelentkezik, de alacsonyabb testhőmérsékletnél is kialakulhat.

Lázgörcs esetén fontos tudni, meddig tart a roham

Mi a lázgörcs?

A lázgörcs a gyermekkori görcsös állapotok leggyakoribb formája, a csecsemő- és kisgyerekkor láz által provokált, eszméletvesztéssel, izomtónus-változással járó idegrendszeri tünete. Általában 39-40 fokos láznál a leggyakoribb, de ennél valamivel alacsonyabb testhőmérsékletnél is jelentkezhet, a láz felmenő és leszálló szakaszában is. Gyakran valamilyen fertőzés vagy gyulladás kapcsán alakul ki, esetleg egyes védőoltásokat követően jelentkezhet. A gyerekek 2-5 százalékánál fordul elő, többnyire három hónapos és ötéves kor között, leggyakrabban 12-18 hónapos korban. A fiúknál kissé gyakoribb.
Az esetek egyharmadában ismétlődhet. Erre akkor nagyobb az esély, ha az első lázgörcs már egészen kicsi csecsemőkorban jelentkezik, és/vagy nagyon elhúzódó. Ugyancsak növeli az ismétlődés valószínűségét, ha a gyereknek van valamilyen idegrendszeri rendellenessége, de a lázgörcs létrejöttében örökletes tényezőknek is van szerepük. A lázgörcskészség az iskoláskor kezdetére szinte teljesen megszűnik.

A lázgörcs tünetei

A megfeszülés és rángás mellett préselővé, hörgővé válhat a gyerek légzése, réveteggé vagy merevvé válhat a tekintete. A tünetek általában 2-5 perc alatt oldódnak, a rángás megszűnik, és a csecsemő vagy kisgyerek utána egy rövid ideig bágyadtabb lehet, vagy nyomban elalszik. Légzése nyugodt, egyenletes lesz, és az is marad. Ha a lázgörcs ettől eltérően zajlik, például az egyik testfél vagy testrész erőteljesebben vagy kizárólagosan vesz részt a megfeszülésben és rángásban, netán a görcs nem szűnik meg 2-5, de maximum 10-15 perc alatt, esetleg kis időközzel visszatér, vagy 24 órán belül megismétlődik, akkor komplikált lázgörcsről beszélünk.

A lázgörcs diagnózisa, kezelése

Bármennyire ijesztő is a folyamat, a pontos megfigyelésére, időtartamának mérésére figyelni kell, mert ez nagyban segíti a további teendők meghatározását. A görcs ideje alatt annyi feladatod van észlelő felnőttként, hogy arra ügyelj, nehogy váladék vagy hányadék kerülhessen a légutakba. Ezt a gyerek oldalra fordításával lehet biztosítani. Ilyenkor tilos bármilyen tárgyat vagy akár a kéz ujját a gyerek szájába erőltetni, viszont célszerű a ruhán lazítani. Ha a gyerek kemény felületen fekszik, akkor ki kell párnázni.
A spontán, magától megszűnő, egyszerű lázgörcs esetén a gondos lázcsillapítás után is fontos vizsgálatra vinni a kicsit, hogy ki lehessen deríteni a láz okát, és ha kell, kezelni. Ha ekkor a gyermekorvos nem észlel kóros idegrendszeri tünetet, vagy az adott betegségnél később sem várhatók ilyenek, nincs szükség további vizsgálatokra, ellenkező esetben azonnali kórházi ellátás és kezelés szükséges. Ha a görcs nem vagy csak nagyon lassan szűnik meg, netán a gyermek állapota nem rendeződik gyorsan, esetleg újabb görcs jelentkezik, sürgős szakellátás szükséges. Ilyenkor mentőt kell hívni - gyermek-ideggyógyászati vizsgálatra, egyéb kiegészítő vizsgálatokra is sor kerül.

A lázgörcs megelőzése

Fontos a magas lázas állapotok elkerülése, a gondos lázcsillapítás. A védőoltások, a megfelelő higiénés körülmények is csökkentik a lázas fertőzések lehetőségét.

Hasznos információ a lázgörcsről

Kissé hosszabb lázgörcs esetén vényre kapható görcsoldó oldat adható a végbélbe, melynek használatáról orvosotok ad felvilágosítást. A tubus nyakát teljesen a végbélbe kell helyezni, majd összeszorított állapotban kihúzni! Ismétlődő lázgörcs esetén célszerű magatoknál tartani.
A cikk a Kismama magazin különszámában jelent meg.
A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük dr. Sipos Emese gyermekorvosnak.
További cikkek a témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák