Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Laktózintolerancia tünetei, kezelése gyerekeknél

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 8. | Frissítve: 2021. augusztus 16.

Lektor: dr. Vass Noémi

Forrás: babaszoba.hu

A laktózintolerancia azért veszélyes, mert az időben fel nem ismert betegség következményeként alultápláltság, testsúlycsökkenés is kialakulhat, a gyerek növekedése le is állhat.

Laktózintolerancia tünetei, kezelése gyerekeknél

Mi az a laktózintolerancia?

A laktózt - ami a tejcukor kémiai neve - a laktáz nevű enzim alakítja át olyan cukrokká - glükózzá és galaktózzá -, amelyek a vékonybélben szívódnak fel. Ha a szervezetből hiányzik ez az enzim, akkor a tejcukor nem alakítható át, és nem hasznosítható - ez esetben beszélünk laktózintoleranciáról. A probléma nagyon ritkán, de lehet elsődleges, tehát veleszületett, illetve lehet másodlagos és adult típusú. Utóbbi amiatt alakulhat ki, mert a tejcukor lebontására alkalmas laktáz enzim szintje kicsi kortól kezdve folyamatosan csökken. Az enzim aktivitása már két-három éves korban esni kezd, a tünetek viszont hatéves kor alatt ritkán mutatkoznak meg.

A laktózintolerancia tünetei

A vastagbélben a nem lebontott tejcukor hasi fájdalmat, felfúvódást, puffadást, görcsöket, szelet és hasmenést okoz. Ezek nagyjából fél-egy órával a tej elfogyasztását követően jelentkeznek, és egy-két nap után maradandó következmény nélkül megszűnnek, amennyiben az eltelt időszakban a gyermek nem fogyaszt ismét tejcukortartalmú ételt.
A probléma azért veszélyes, mert az időben fel nem ismert másodlagos laktózintolerancia következményeként alultápláltság és testsúlycsökkenés is kialakulhat, az ötéves kor alatti gyerekek növekedése akár le is állhat. Az esetleges érintettséget ezért is fontos nagyon hamar felfedezni, mert ha ez megtörténik, akkor semmi baj nem lehet, hiszen ha az intoleranciát kiváltó okot kezelik, akkor a kicsi életminősége abszolút normális lehet, egészsége nem szenved kárt, fejlődése pedig zökkenőmentes marad.

A laktózintolerancia diagnózisa, kezelése

A laktózintolerancia kimutatása többlépcsős. Az első a fizikális vizsgálat, amelynek során a gyerekorvos azt nézi meg, hogy a panaszos gyermek hasa mennyire érzékeny és puffadt. A gyanút erősíti az, ha a doktor a hasfalon hallgatózva heves bélmozgásokat észlel. Ezt hidrogénkilégzési teszt elvégzése követi, mely során laktózt adnak a gyermeknek, és a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát vizsgálják.
A laktózintolerancia típusos tünetei és a pozitív kilégzési teszt eredménye esetén fontos a diéta, ami tulajdonképpen a tejcukortartalmú termékek kerülését jelenti. Hasznosak a szájon át szedhető laktázkészítmények is, amelyek megszüntetik a tüneteket, a laktózt tartalmazó ételeket pedig panaszmentesen fogyaszthatóvá teszik.

Így előzhető meg a laktózintolerancia

Nem igazán van lehetőség arra, hogy a laktózintolerancia kialakulását megelőzzük, ez egy természetes folyamat.

Tippek anyának, ha laktózintoleranciás a gyermek

A gyerekeket nem kell eltiltani minden tejterméktől, nem mindegyik okoz panaszokat az intoleráns betegeknek. Míg például a tej-, a tejföl-, a tejpor-, a túró-, a vaj- és a tejszíntartalmú ételek, a lágy sajtok és a tejsavó alapanyagú étkek egyértelműen tiltottak, addig az olyan kemény sajtok, mint az ementáli, a parmezán, a cheddar és a gouda fogyaszthatók. Ennek oka, hogy ezek a hosszú ideig érlelt sajtok laktózmentesek. Ugyanez igaz az olyan penészes sajtokra, mint például a camembert, a brie, a gorgonzola és a rokfort. A savanyú tejtermékek, a joghurtfélék, különösen az élőflórás tejtermékek szintén fogyaszthatók, hiszen ezek tejsavbacilusai kellő hatékonysággal fermentálják a tejcukrot, így nem okoznak tüneteket.
Fontos tudni azt is, hogy az étrendből nemcsak a hagyományos tejet kell száműzni, hanem mindent körültekintően kell vásárolni, mert egyes ételek akár jelentősebb mennyiségű laktózt is tartalmazhatnak. Ilyenek lehetnek bizonyos kenyerek és péksütemények, gabonát tartalmazó készítmények, a szintén gyanú felett állónak gondolt margarinok - ugyanis ezek állagát tejszínnel javíthatják -, egyes instant italporok és salátaöntetek, bizonyos cukorkák. Mielőtt tehát bármit is megvennél, gondosan tanulmányoznod kell az összetevőket.
Arra persze már sok gyártó figyel, hogy a kifejezetten laktózmentes termékeit külön felcímkézze: ezeken "laktózmentes" felirat szerepel, ami akkor használható, ha az élelmiszer laktóztartalma legfeljebb 0,1 g/100 g, illetve 0,1 g/100 cm3. Az ilyen élelmiszereket bátran fogyaszthatják azok is, akik tejcukorérzékenyek. Főzéshez hasznos tipp, hogy már vannak laktózmentes krémsajtok is, amelyekkel könnyedén helyettesíthető a főzőtejszín, a tejföl, a vaj, a margarin vagy a különböző sajtok is.
A tej és tejtermékek a legfontosabb kalcium- és D-vitamin-forrásaink, ezért laktózintolerancia esetén is fontos a gyermek rendszeres kalciumpótlása, D-vitaminban gazdag táplálása. Mivel a tejtermékekben sok a riboflavin (B2-vitamin), a niacin, a folsav, a B1-vitamin, a fehérje, az A- és a B12-vitamin, a kálium, a magnézium, valamint a cink is, ezek kielégítő bevitelére is jobban oda kell figyelni.
Szaklektor: dr. Vass Noémi gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések