Gyermekbetegségek

Krupp tünetei és kezelése gyerekeknél

A krupp a felső légutak fertőző, vírusos megbetegedése. Milyen tünetek jelzik és hogyan kezelhető?
2017. Május 02.

Mi a krupp?

A krupp a felső légutak fertőző, vírusos eredetű megbetegedése. Az általában éjszaka és váratlanul jelentkező belégzési nehezítettség a legjellemzőbb tünete. A vele járó roham súlyos, életveszélyes állapotot eredményezhet a kialakuló oxigénhiány miatt.

Jellemzően a csecsemők és a kisgyermekek betegsége, ugyanis minél fiatalabb a gyermek, annál kisebb keresztmetszetűek a légutak, márpedig az egészen szűk légutakat az erőteljes kruppos nyálkahártya-duzzanat nagyon gyorsan képes beszűkíteni. A betegség ezért különösen hároméves kor alatt veszélyes.

A krupp tünetei

A kruppos fulladást megelőzhetik hurutos, megfázásos tünetek, de általában minden előjel nélkül jelentkezik. A sérült, kiszáradt légcső nyálkahártyája megduzzad, ettől erősen beszűkülnek a légutak. A légcső főként a hangszalagok alatti területen duzzad meg, a belégzési hang száraz, hangos, olykor sípoló, mivel a krupp esetében a belégzés akadályozott. A levegőért küzdő gyerek ezért jellegzetes, száraz, ugató köhögést hallat, sokszor sír, nyugtalan, öklendezik, néha hány is. Az izgalom fokozza a szervezet oxigénigényét, a roham tovább súlyosbodik. A tünetek közül a folyamat súlyosságát nem is annyira a köhögés jellege, mint a nehézlégzés súlyossága határozza meg. Néha előfordul, hogy a gyermek hangja elmegy.

A krupp jellegzetes tünete a nehézlégzés és az ugató köhögés

A krupp diagnózisa, kezelése

A betegség megállapítása a kórtörténetből és a klinikai tünetekből rendszerint nem nehéz a szakemberek számára. A tünetek jelentkezésekor az első teendők a gyermek életkorától és állapotától függően az orvos, illetve a mentők értesítése, valamint a légutak mihamarabbi lehűtése annak érdekében, hogy a roham a lehető legrövidebb ideig tartson, és így a lehető legkevésbé veszélyeztesse az agy oxigénellátását. Hároméves kor alatt a gyermeket mindenképpen látnia kell orvosnak, aki gyakran a kórházba szállítás mellett dönt. A másik azonnali teendő a légutak mihamarabbi lehűtése. A hideg nyálkahártyában ugyanis összehúzódnak a vérerek, ami azonnal csökkenti a duzzanatot. Hideg időben nyisd ki az ablakot, és a meleg takaróba burkolt gyereket gyorsan vidd a hideg levegőre, melegben pedig a hűtőt is rányithatod. A gyereknek addig kell belélegeznie a hűvös, párás levegőt, míg a roham teljesen meg nem szűnik. Ezt elő lehet segíteni otthoni párásító készülékekkel, légnedvesítővel.

A lázat lázcsillapítóval kezeld. Az orvos által felírt szteroidos kúpot mellékhatása miatt csak indokolt esetben szabad beadni, a gyógyszert felíró orvostól pontos és jól követhető tájékoztatást kell kapnod arról, mi számít indokolt esetnek, és hogyan kell eljárnod. Az orvosi, majd kórházi ellátás során a gyermeked szájon át vagy belélegeztetés útján váladékoldó, továbbá a légcsövet érösszehúzó hatása révén gyorsan tágító gyógyszereket kap.

A krupp megelőzése

Ha idejében felismered, és van otthon gyulladáscsökkentő kúp, illetve biztosítani tudod a hűvös, párás levegőt, akkor meg tudod előzni a betegség gyors romlását, a kórházi kezelést. Ha gyermeked kruppra hajlamos, célszerű a kezelőorvossal megbeszélned az általános teendőket, az általa is javasolt gyógyszereket pedig tartsd otthon a házipatikádban.

Hasznos információk

Próbáld megőrizni a nyugalmadat, hiába nagyon ijesztő ez a betegség, a te lélekjelenléteden sok múlik. A nyugalmat látva gyermeked sem pánikol be.

A cikk a Kismama magazin különszámában jelent meg.

A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük dr. Kárász Hajnalka, gyermekpulmonológusnak.

További cikkek a témában: