Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kanner-szindróma: tünetek és fejlesztés

Szerző: Kiss Virág

2018. augusztus 15.

Lektor: Hornyák Mariann

Forrás: babaszoba.hu

A Kanner-szindróma, olyan kisgyermekkori autizmus, amely már 3 éves kor előtt megfigyelhető, és súlyosan érintheti a gyermek beszédképességét.

Kanner-szindróma: tünetek és fejlesztés
A Kanner-szindróma (infantilis ill. koragyermekkori autizmus) dr. Leo Kanner amerikai pszichiáter után kapta nevét, aki 1943-ban írta le először a betegséget. Hans Aperger mellett őt tartják az autizmus, mint önálló jelenség felismerőjének.

A Kanner-szindrómáról

A Kanner-szindróma az autizmus klasszikus erős formája. Maga az autizmus "az agyi működést átható, egész életen át tartó és fogyatékossághoz vezető szociális, kommunikációs és kognitív zavar".
Ha a kiváltó okokat kutatjuk, akkor elsősorban a genetikai meghatározottságot lehet kiemelni, ugyanakkor máig nincs bizonyítéka annak, hogy a kórkép hátterében bármilyen környezeti hatás állhatna.
Korábban az autizmus két típusát különböztették meg: a súlyosabb Kanner-szindrómát és a kevésbé súlyos Asperger-szindrómát. A Kanner-szindróma egy diagnosztikai kategória, amit ma már nem használnak. Jelenleg csak az autisztikus zavart (vagyis autisztikus állapotban lévő egyének), illetve az Asperger-szindrómát különböztetik meg.

A Kanner szindróma tünetei

Kanner a betegség leírásakor az alábbi jellegzetes ismertetőjegyeket említette meg:
  • a gyermek születésétől fogva nem tud kapcsolatot teremteni vagy tartani másokkal (jellemzően előbb kezdenek el járni, mint beszélni)
  • a nyelven keresztül nehezen, vagy egyáltalán nem tudja megértetni magát.
  • viselkedését ún. autizmusok jellemzik (különböző ismétlési kényszerek) jellemzik
  • a betegségben érintett gyermek a változásoktól elzárkózik
A Kanner-szindróma esetében a tünetek már az első hónapokban nyilvánvalóvá válnak. Ezek a gyermekek társaikhoz képest mind a kommunikációban, mind a szociális viselkedésben, mind pedig a rugalmas gondolkodásban visszamaradnak. A Kanner-szindrómában érintett gyermekek fele nem tanul meg beszélni vagy beszédfejlődése megkésett. Sokszor hiányzik náluk a kommunikációs szándék, kis szókinccsel rendelkeznek, monoton hangon beszélnek (echolália), és a nyelvet szó szerint értik.
A Kanner-szindrómás gyermekek saját világukban élnek, környezetüktől elzárkóznak, a körülöttük lévő emberekkel nem vagy alig tudnak kapcsolatba lépni, a szemkontaktus hiánya is megfigyelhető náluk.

A Kanner-szindróma diagnózisa, kezelése

Mivel az autizmus összetett betegség, ezért erről csak szakember állíthat fel diagnózist. Amennyiben felmerül a gyanú a szülőben, célszerű gyermekpszichiátert felkeresni. A diagnosztikus kivizsgálás a gyanújelek észlelését követően bármely életkorban kezdeményezhető. A diagnózis során a szülővel történő beszélgetés mellett a gyermek fizikális és pszichés vizsgálatára is sor kerül. A diagnózis felállításában a szakorvos mellett neurológus, pszichológus és gyógypedagógus segít.
Az autizmusban érintettek esetében az ellátás szempontjából egységesen kell gondolkoznunk, hiszen azonos jellegű, speciális szükségleteiket kielégítő, sajátos nevelési megközelítésre van szükségük.
A terápiás és fejlesztési terv minden esetben a betegségben érintett személy szükségleteihez igazodik. A Kanner-szindrómás betegek orvosi értelemben nem gyógyíthatóak, de állapotukon, sokféle eszközzel lehet javítani. A fejlesztésre és gondozásra a korai diagnózistól kezdve egész életén át szüksége lesz a páciensnek. A fejlesztés fő célterületei a szociális-kommunikációs képességek, a kommunikáció, a rugalmas viselkedésszervezés, valamint a kognitív-, önállósággal, önellátással kapcsolatos, munka- és szabadidős készségek.
Számukra kiemelt jelentőségű a strukturált környezet kialakítása és vizuális támpontok (pl. napirendek, vizuális időjelzők, folyamatokat megjelenítő vizuális algoritmusok) alkalmazása.
A Kanner-szindrómás gyermek nevelése nehéz feladat elé állítja a családot, és sokszor felnőttként is képtelen lesz az önálló életre.
Lektor: Hornyák Mariann, a Kék Erdő Alapítvány alapítója.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák