Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Háromnapos láz tünetei és kezelése a babáknál

Szerző: Babaszoba.hu

2017. május 3. | Frissítve: 2021. december 10.

Lektor: dr. Vojnisek Zsuzsanna

Forrás: babaszoba.hu

A háromnapos lázat herpeszvírus okozza. Általában nagy ijedtséget okoz a szülőknél, mikor utoléri a babát. De valóban van ok az aggodalomra? És hogy ismerhető fel, miként kezelhető?

Mi a háromnapos láz?

A háromnapos láz (exanthema subitum, roseola infantum vagy hatodik betegség) csecsemők, illetve a három évnél fiatalabb gyermekek vírusfertőzése, melyet herpeszvírus okoz. Leggyakrabban tavasszal és ősszel jelentkezik. A vírus cseppfertőzéssel, nyállal és köhögéssel terjed, de csak a tünetek megjelenéséig fertőz, utána nem. Ha valaki átesett ezen a betegségen, többször már nem fertőződik meg.

A háromnapos láz tünetei

Nem könnyű felismerni, pedig kétéves koráig szinte minden gyerek átesik rajta, sokszor szinte észrevétlenül. Öt-tizenöt napos lappangási időt követően magas (39-41 fokos) lázzal kezdődik, ez három-öt napig tart, ekkor hirtelen megszűnik.
A kisgyerek rendszerint élénk, nem érzi magát rosszul, csak a láz kapcsán van panasza, de az is normális, ha nyűgös. A babák sírása fájdalmassá válhat, vagy éppen ellenkezőleg - bágyadtak lesznek, szokatlanul aluszékonynak mutatkoznak. A láz hirtelen megszűnésével megjelennek a kanyaróhoz hasonló, rózsaszín-piros foltos kiütések a törzsön, ritkábban a végtagokon és az arcon is. A kiütések lencsényi nagyságúak, nem viszketnek, és néhány nap alatt el is tűnnek.
A jellegzetes tünetekhez társulhat még gyomornyálkahártya-gyulladás, köhögés, torokgyulladás, a nyaki nyirokcsomók duzzanata. Előfordulhat némi étvágytalanság és hasmenés is. Igen ritka szövődmény a máj- vagy agyhártyagyulladás és a lázgörcs.

A háromnapos láz diagnózisa, kezelése

Tünetei alapján nem könnyű felismerni, hiszen a kiütések megjelenése előtt jelentkező láz és a hurutos tünetek utalhatnak egyéb betegségre is, legtöbbször azonban a tapasztalatok szerint gyógyszerérzékenységként diagnosztizálják a felsoroltakat (a torokfájásra rendelt - rendszerint penicillines - kezelés következményeként értékelik a kiütéseket, ezzel akár a penicillinérzékenységet is kikiáltva, feleslegesen).

A háromnapos láz általában a csecsemők betegsége

Diagnosztizálása kórtörténet és fizikális vizsgálat alapján történik: a magas láz, majd az azt követő kiütések háromnapos lázat valószínűsítenek. A lázcsillapítón kívül más gyógyszerre nincs szükség. Mivel vírusos eredetű, az antibiotikum nem alkalmas a gyógyítására. A kiütések maguktól elmúlnak, így ezek sem igényelnek különleges kezelést.
Ha rossz a kicsi közérzete, alkalmazhatsz lázcsillapítást, de a legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás! A gyermek életkorának megfelelően kiválasztott lázcsillapító készítmény mellett alkalmazhatsz kíméletesen hűtőfürdőt is (szerk.: lassan hűtsd a vizet, testhőről indulj, és 31 fok alá semmiképp se menj), ha nem kelt kellemetlen érzetet a gyerekben. Ha szoptatod a babádat, a betegség idején se hagyjatok fel a szopizással, hanem igyekezz minél többször mellre tenni a picit!
Ha a láz tartósan 39 fok feletti, esetleg görcsös tüneteket, erős aluszékonyságot vagy nyakmerevséget tapasztalsz a gyermeken, a kiütések pedig nem múlnak el egy-két napon belül, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

A háromnapos láz megelőzése

Mivel vírusfertőzésről van szó, kialakulását nem egyszerű megelőzni. A higiéniának, az alapos kézmosásnak és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak fontos szerepe van.

Hasznos információk a háromnapos láz kapcsán

A betegséggel kapcsolatban tapasztalt benyomásaidat pontosan mondd el a gyermekorvosnak, minden körülményt körülírva, így számára is egyszerűbb a diagnózis, és a téves gyógyszerérzékenység kijelentése, illetve az antibiotikum felesleges elrendelése is elkerülhető.
A cikk a Kismama magazin Gyermekbetegségek különszámában jelent meg.
A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük dr. Vojnisek Zsuzsanna gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológusnak.
További cikkek a témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések