Gyermekbetegségek

Háromnapos láz tünetei és kezelése a babáknál

A háromnapos lázat herpeszvírus okozza. Általában nagy ijedtséget okoz a szülőknél, mikor utoléri a babát. De valóban van ok az aggodalomra? És hogy ismerhető fel, miként kezelhető?
2017. Május 03.

Mi a háromnapos láz?

A háromnapos láz (exanthema subitum, roseola infantum vagy hatodik betegség) csecsemők, illetve a három évnél fiatalabb gyermekek vírusfertőzése, melyet herpeszvírus okoz. Leggyakrabban tavasszal és ősszel jelentkezik. A vírus cseppfertőzéssel, nyállal és köhögéssel terjed, de csak a tünetek megjelenéséig fertőz, utána nem. Ha valaki átesett ezen a betegségen, többször már nem fertőződik meg.

A háromnapos láz tünetei

Nem könnyű felismerni, pedig kétéves koráig szinte minden gyerek átesik rajta, sokszor szinte észrevétlenül. Öt-tizenöt napos lappangási időt követően magas (39-41 fokos) lázzal kezdődik, ez három-öt napig tart, ekkor hirtelen megszűnik.

A kisgyerek rendszerint élénk, nem érzi magát rosszul, csak a láz kapcsán van panasza, de az is normális, ha nyűgös. A babák sírása fájdalmassá válhat, vagy éppen ellenkezőleg – bágyadtak lesznek, szokatlanul aluszékonynak mutatkoznak. A láz hirtelen megszűnésével megjelennek a kanyaróhoz hasonló, rózsaszín-piros foltos kiütések a törzsön, ritkábban a végtagokon és az arcon is. A kiütések lencsényi nagyságúak, nem viszketnek, és néhány nap alatt el is tűnnek.

A jellegzetes tünetekhez társulhat még gyomornyálkahártya-gyulladás, köhögés, torokgyulladás, a nyaki nyirokcsomók duzzanata. Előfordulhat némi étvágytalanság és hasmenés is. Igen ritka szövődmény a máj- vagy agyhártyagyulladás és a lázgörcs.

A háromnapos láz diagnózisa, kezelése

Tünetei alapján nem könnyű felismerni, hiszen a kiütések megjelenése előtt jelentkező láz és a hurutos tünetek utalhatnak egyéb betegségre is, legtöbbször azonban a tapasztalatok szerint gyógyszerérzékenységként diagnosztizálják a felsoroltakat (a torokfájásra rendelt – rendszerint penicillines – kezelés következményeként értékelik a kiütéseket, ezzel akár a penicillinérzékenységet is kikiáltva, feleslegesen).

A háromnapos láz általában a csecsemők betegsége

Diagnosztizálása kórtörténet és fizikális vizsgálat alapján történik: a magas láz, majd az azt követő kiütések háromnapos lázat valószínűsítenek. A lázcsillapítón kívül más gyógyszerre nincs szükség. Mivel vírusos eredetű, az antibiotikum nem alkalmas a gyógyítására. A kiütések maguktól elmúlnak, így ezek sem igényelnek különleges kezelést.

Ha rossz a kicsi közérzete, alkalmazhatsz lázcsillapítást, de a legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás! A gyermek életkorának megfelelően kiválasztott lázcsillapító készítmény mellett alkalmazhatsz kíméletesen hűtőfürdőt is (szerk.: lassan hűtsd a vizet, testhőről indulj, és 31 fok alá semmiképp se menj), ha nem kelt kellemetlen érzetet a gyerekben. Ha szoptatod a babádat, a betegség idején se hagyjatok fel a szopizással, hanem igyekezz minél többször mellre tenni a picit!

Ha a láz tartósan 39 fok feletti, esetleg görcsös tüneteket, erős aluszékonyságot vagy nyakmerevséget tapasztalsz a gyermeken, a kiütések pedig nem múlnak el egy-két napon belül, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

A háromnapos láz megelőzése

Mivel vírusfertőzésről van szó, kialakulását nem egyszerű megelőzni. A higiéniának, az alapos kézmosásnak és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak fontos szerepe van.

Hasznos információk a háromnapos láz kapcsán

A betegséggel kapcsolatban tapasztalt benyomásaidat pontosan mondd el a gyermekorvosnak, minden körülményt körülírva, így számára is egyszerűbb a diagnózis, és a téves gyógyszerérzékenység kijelentése, illetve az antibiotikum felesleges elrendelése is elkerülhető.

A cikk a Kismama magazin Gyermekbetegségek különszámában jelent meg.

A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük dr. Vojnisek Zsuzsanna gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológusnak.

További cikkek a témában: