Gyermekbetegségek

Gyomorhurut: tünetek és kezelés

A gyomorral kapcsolatos rossz közérzet tüneteit gyakran illetjük a gyomorrontás (gyomorhurut) kifejezéssel. Szerencsére ezek a tünetek többnyire könnyen kezelhetőek.
2017. December 01.
A gyomorhurut tünetei és kezelése

A gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti, amely a gyomor és bélcsatorna túlterhelése miatt alakul ki. A gyomorhurut gyermekkorban gyakori betegség, ami többnyire gyomor-bélhurut (gastroenteritis) formájában jelentkezik.

A gyomorhurut

A gyomorhurut a gyomorrontás régi megnevezése. Ilyenkor valamilyen étel vagy ital, esetleg egy kis fertőzés okozza a panaszokat. A hurut szó azt jelzi, hogy a gyomorban váladék szaporodik fel, és ettől émelyeg a beteg.

Kisgyermek korban a gyakori gyomorrontás oka, hogy a gyermekek gyomorsav koncentrációja csekélyebb a felnőttekéhez képest, ami miatt a gyomor könnyebben túlterhelődik, és a kórokozók elleni védelem sem megfelelő. Gyermekek esetében a hozzátáplálás időszakától kezdve jelentkezhet jellemzően a gyomorhurut, amikor valamilyen új ételt vezetünk be az étrendjükbe; de akár a túl sok édesség fogyasztása is okozhat ilyen problémát.

A gyomorhurut tünetei

A gyomorhurut jellemző tünetei a hirtelen bekövetkező étvágytalanság, émelygés, hányás és az enyhe, nyákos hasmenés. Fertőzéses eredet esetén láz is kísérheti a tüneteket.

A gyomorhurut diagnózisa és kezelése

Gyomorhurut esetén a háziorvos kikérdezi a pácienst illetve a szülőt és ez alapján történik meg a diagnózis. A gyomorhurut többnyire nem igényel egyéb szakorvosi vizsgálatot, mert az állapot spontán rendeződik, ezért gyógyszeres kezelésre sincs szükség.

Amennyiben a fájdalom nem múlik, és elhúzódó tüneteket tapasztal a beteg, akkor a fertőzést mindenképpen ki kell zárni, hiszen baktérium vagy féreg is okozhatja ezeket. Ha romlik az emésztés, akkor hasnyálmirigy (pancreas) probléma is szóba jöhet, de a reflux betegséget is ki kell zárni célzott vizsgálattal.

A gyomorhurut enyhe diétát igényel. A betegség alatt kerülni kell a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, és ilyenkor jobb a sós ételeket előnyben részesíteni, az édeset pedig kerülni.

Amennyiben a gyomorhuruthoz erősebb hasmenés is társul, akkor a tej, tejföl, tejszín kihagyása is szükséges lehet, de száraz sajtot fogyaszthat a beteg.

Jó tesz ilyenkor, ha egy kis emésztésjavítót – limonádét vagy mustárt – is beiktatunk az étrendünkbe. Gyógyszer csak akkor válik szükségessé, ha erős hányinger kínozza vagy napi többszöri híg széklete van a betegnek.

Gyomorrontás esetén nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel, hiszen a hányások és a hasmenés miatt nagy a kiszáradás kockázata.

Gyermekek esetében fokozottan figyelni kell erre, ezért nagyon lassan, kortyonként itatva pótoljuk az elveszített folyadékot. A gyógyszertárban kapható orális rehidratáló készítmények segítenek abban, hogy a szervezet ionháztartása ne boruljon fel.

Jó tudni!

Szoptatott kisbabáknál gyomorhurut esetén is az anyatejes táplálás a megfelelő étrend a pici számára.

Lektor: Dr. Hidvégi Edit, gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Kapcsolódó cikkeink gyomorhurut témában:

Az almalé segít gyomor-bélhurutnál, hogy ne száradjon ki a gyerek

A hasfájás okai és kezelése

Hogyan csillapítsuk a hasfájást?

Forrás: Budai Allergiaközpont