Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyomorhurut: tünetek és kezelés

Szerző: Kiss Virág

2017. december 1. | Frissítve: 2017. december 3.

Lektor: Dr. Hidvégi Edit

Forrás: Budai Allergiaközpont

A gyomorral kapcsolatos rossz közérzet tüneteit gyakran illetjük a gyomorrontás (gyomorhurut) kifejezéssel. Szerencsére ezek a tünetek többnyire könnyen kezelhetőek.

A gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti, amely a gyomor és bélcsatorna túlterhelése miatt alakul ki. A gyomorhurut gyermekkorban gyakori betegség, ami többnyire gyomor-bélhurut (gastroenteritis) formájában jelentkezik.
A gyomorhurut a gyomorrontás régi megnevezése. Ilyenkor valamilyen étel vagy ital, esetleg egy kis fertőzés okozza a panaszokat. A hurut szó azt jelzi, hogy a gyomorban váladék szaporodik fel, és ettől émelyeg a beteg.
Kisgyermek korban a gyakori gyomorrontás oka, hogy a gyermekek gyomorsav koncentrációja csekélyebb a felnőttekéhez képest, ami miatt a gyomor könnyebben túlterhelődik, és a kórokozók elleni védelem sem megfelelő. Gyermekek esetében a hozzátáplálás időszakától kezdve jelentkezhet jellemzően a gyomorhurut, amikor valamilyen új ételt vezetünk be az étrendjükbe; de akár a túl sok édesség fogyasztása is okozhat ilyen problémát.
A gyomorhurut jellemző tünetei a hirtelen bekövetkező étvágytalanság, émelygés, hányás és az enyhe, nyákos hasmenés. Fertőzéses eredet esetén láz is kísérheti a tüneteket.
Gyomorhurut esetén a háziorvos kikérdezi a pácienst illetve a szülőt és ez alapján történik meg a diagnózis. A gyomorhurut többnyire nem igényel egyéb szakorvosi vizsgálatot, mert az állapot spontán rendeződik, ezért gyógyszeres kezelésre sincs szükség.
Amennyiben a fájdalom nem múlik, és elhúzódó tüneteket tapasztal a beteg, akkor a fertőzést mindenképpen ki kell zárni, hiszen baktérium vagy féreg is okozhatja ezeket. Ha romlik az emésztés, akkor hasnyálmirigy (pancreas) probléma is szóba jöhet, de a reflux betegséget is ki kell zárni célzott vizsgálattal.
A gyomorhurut enyhe diétát igényel. A betegség alatt kerülni kell a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, és ilyenkor jobb a sós ételeket előnyben részesíteni, az édeset pedig kerülni.
Amennyiben a gyomorhuruthoz erősebb hasmenés is társul, akkor a tej, tejföl, tejszín kihagyása is szükséges lehet, de száraz sajtot fogyaszthat a beteg.
Jó tesz ilyenkor, ha egy kis emésztésjavítót - limonádét vagy mustárt - is beiktatunk az étrendünkbe. Gyógyszer csak akkor válik szükségessé, ha erős hányinger kínozza vagy napi többszöri híg széklete van a betegnek.
Gyomorrontás esetén nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel, hiszen a hányások és a hasmenés miatt nagy a kiszáradás kockázata.
Gyermekek esetében fokozottan figyelni kell erre, ezért nagyon lassan, kortyonként itatva pótoljuk az elveszített folyadékot. A gyógyszertárban kapható orális rehidratáló készítmények segítenek abban, hogy a szervezet ionháztartása ne boruljon fel.
Jó tudni!
Szoptatott kisbabáknál gyomorhurut esetén is az anyatejes táplálás a megfelelő étrend a pici számára.
Kapcsolódó cikkeink gyomorhurut témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák