Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fejtetű a gyerekeknél: kezelés és megelőzés

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 27. | Frissítve: 2021. január 29.

Lektor: dr. Boros-Gyevi Márta

Forrás: babaszoba.hu

A fejtetű zárt közösségben nagyon gyorsan terjed, ezért gyermekközösségekben gyakran megjelenik. Mit tehetünk ellene és hogyan tudjuk megelőzni?

Mi a fejtetű?

A fejtetű egy élősködő rovar, mely leggyakrabban a rossz higiénés viszonyok között élőknél fordul elő. Mivel zárt közösségekben gyorsan terjed, járványszerűen elsősorban gyermekközösségben léphet fel.
A tetű vérszívás útján táplálkozik, ezzel a gazdaszervezet (a gyermek) bőrén viszketést váltanak ki, és allergiás bőrreakciót okozhatnak. Amikor az élősködő rovarok lerakják a petéiket a hajszálak tövében, e fehér szemcsék odaragadnak a hajszálhoz, amelyekből körülbelül egy hét alatt kelnek ki a tetvek. Gyorsan tudnak mászni a fejbőrön, de kerülik a fényt, ezért ritkán láthatók.
A fejtetvesség könnyen átterjed az egyik gyermekről a másikra a fejek szoros érintkezése (birkózás, játék) révén, fésűk, hajjal kapcsolatba kerülő tárgyak, törülközők vagy akár plüssállatok közvetítésével is. A fejtetű nem terjeszt fertőző betegséget, ám számtalan kellemetlen tünetet okoz.

Hogy ismerhető fel a fejtetű?

A fejtetvesség fejbőrviszketéssel jár, miközben a fejbőrön vörös foltok jelenhetnek meg. A hosszabb hajúak jobban ki vannak téve a fertőződésnek a tetvek kapaszkodási ösztöne miatt. Mivel a vérszívási nyomokat a hajzat eltakarja, sokszor egyedül a viszketés hívja fel a figyelmet a fertőzésre. A viszketés miatti gyakori vakarózás felsebezheti a bőrt, a vakarás helyein pedig bakteriális felülfertőződés, gennyesedés alakulhat ki, melyet a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása is kísérhet.
A tetvességet egyértelművé teszi, ha serkéket fedezel fel a fejbőrön, a fül mögött vagy a nyak hátsó részén.

Hogy lehet megszabadulni a tetvektől?

A tetű a piszkos és tiszta hajban egyaránt megjelenhet, és bárkinél előfordulhat. A szülők, a környezet felelőssége a mielőbbi felismerésben és kezelésben áll, hogy a továbbterjedést meg lehessen állítani. A fejtetveket azonban sokszor csak alapos vizsgálattal sikerül felfedezni a gyermek fejbőrén.

A fejtetű ápolt és ápolatlan hajat is érinthet, bárkinél megjelenhet

A felismerésben segíthet, ha gyanú esetén kifejezetten a hajszálhoz rögzített serkéket keresed. A serkék és a hajban található korpa egymástól való elkülönítése azonban nem mindig egyértelmű. Az apró, tojás alakú, szürkésfehér serkék - a korpával ellentétben - nem húzhatók le könnyen a hajszálról, kézzel nem lehet lesöpörni, csak úgy távolíthatók el, ha fésűvel lehúzod a hajszál végéről.
Vizsgálatkor vegyél ki mindent (csat, gumi) a gyermek hajából, majd bontsd szét lazán, hogy elsősorban a tarkót és a fül mögötti területet szemrevételezhesd. Célszerű a vizsgálatot megfelelő világítás mellett, nagyító és sűrű fogazatú fésű segítségével végezni. Erős fejtetvesség esetén a tetvek a gyermek hajból a sűrű fogazatú fésűvel kifésülhetők.
Minden esetben meg kell győződni a talált serkék életképességéről! Ez a legegyszerűbben a leghagyományosabb módon, a "körömpróbával" bizonyítható: az életképes serke két köröm között összenyomva pattanó hangot ad.
Tetvességnél a haj kezelése a legfontosabb, de mivel a fejtetű gyakran a jellegzetes használati tárgyak (fésű, hajkefe, sapka, párna) közvetítésével is terjedhet, ezek fertőtlenítését is el kell végezni.
A patikákban kapható tetűirtó hajszeszek a fejtetvesség azonnali megszüntetésére és megelőzésére egyaránt alkalmasak. A hajszesszel gondosan itasd át a hajas fejbőrt és a hajat, majd dörzsöld alaposan a fejbőrbe! Ügyelj arra, hogy a fejbőr és a haj teljes területe be legyen dörzsölve a szerrel! Ezután meg kell várni, amíg a hajszesz rászárad a hajra (5-15 perc). A hajszesz száradási ideje elegendő arra, hogy a készítmény kifejtse hatását, elpusztítsa a tetveket és a serkéket.
Figyelj arra, hogy a tetűirtó szer ne kerüljön a gyermek szemébe, mert kötőhártya-gyulladást okozhat. A kezelés alatt a gyermek csukja be a szemét, amit vattával takarj le. Ha véletlenül mégis a szemébe jut, vagy a nyálkahártyára kerül a szerből, bő, tiszta vízzel távolítsd el!
A hatóidő letelte után ecetes vízbe mártott tetűfésű segítségével távolítsd el az elhalt serkéket. Ez nem lesz könnyű, hiszen a serkék - egy speciális cementszerű anyaggal - erősen rögzítve vannak a hajszálakhoz.
A hajjal érintkező használati tárgyakat, például hajkefét, fésűt forró vízzel vagy a tetűirtó hajszeszbe mártva lehet fertőtleníteni.

A tetvesség megelőzése

Az eredményes védekezés alapja a gyermekközösségekben végzett rendszeres, gondos szűrővizsgálat, melyet elsősorban a védőnői szolgálat lát el. A serke, tetű miatt kiszűrt gyermekek szülei értesítést, illetve tájékoztatást kapnak. A gyermek csak a szakszerű kezelést követően térhet vissza a közösségbe. (Addig nem járhat oviba, bölcsibe, suliba.)
A fertőzött személyek kezelésén kívül rendkívül fontos kideríteni, hogy az érintett gyermek kitől kaphatta meg, illetve kinek adhatta tovább a tetvességet. Ezért a vizsgálatot és a tetvetlenítést a megelőzés érdekében ki kell terjeszteni a gyermek egész környezetére, a vele rendszeresen érintkezőkre is, például a családtagokra, illetve a bölcsis, családi napközis társakra.
A tetűirtó hajszesz nemcsak kezelésre, hanem megelőzésre is alkalmas. A készítmény a tetűirtó hatását a következő hajmosásig, akár több hétig is megőrzi, és a fejre kerülő tetveket még a peték lerakása előtt elpusztítja. Amíg fennáll a visszafertőződés veszélye, célszerű a hajszeszes kezelést minden hajmosás után megismételni.
A kezelés során a megelőzést szolgálja a fésűk, kefék, hajjal kapcsolatos tárgyak fertőtlenítése, a fertőzött személy által használt törülközők, ruhák, ágyneműk, sapkák forró vizes mosása is.

Hasznos információ a fejtetűről

Rendszeresen ellenőrizd gyermeked haját, nincs-e benne élő tetű vagy serke. Amennyiben ilyet találsz, haladéktalanul értesítsd a védőnői szolgálatot, illetve a gondozókat, nevelőket ott, ahova gyermeked jár!
Szaklektor: dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyász-kozmetológus.
A cikk a Kismama magazin Gyermekbetegségek különszámában jelent meg.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések