Gyermekbetegségek

Égési sérülés gyerekeknél: kezelés, teendő

A gyerekeknél gyakran előfordul, hogy oda nyúlnak, ahova nem kellene, például forró gőz, vagy víz fölé, esetleg lángba. Mit tehetsz égési sérülések esetén?
2017. Március 26.

Mi az égési sérülés?

Égési sérülésről akkor beszélünk, ha a testfelületet forró folyadék, gőz, gáz, láng vagy éppen folyékony fém éri és károsítja. Az égési sérülés súlyosságát az égés mélysége, kiterjedése, társuló sérülése, a folyadékveszteség mértéke és a sérülés óta eltelt idő befolyásolja. Az égés mélysége alapján négy fokozatról beszélünk.

Az égési sérülés tünetei

Elsőfokú égésnél a bőr legfelső rétege károsodik, az lesz vörös, feszes, sima és fájdalmas. A másodfokú égés lehet mély és felületes. Ha felületes, akkor csak a bőrfelszín felső rétege érintett, a sérült terület csupán nedves, hólyagos és fájdalmas. Külleme vöröses-rózsaszínen márványozott, nyomás hatására elfehéredik. Mély formájánál a sebfelszín általában fehér, ha pedig utóbbiak megrepednek, a belőlük kiáramló vérplazma nedvessé teszi az égett területet. A fájdalom igen erős. A harmadfokú égés már a bőr alatti kötőszövetet is eléri. Ez esetben a felszín piszkosszürke vagy nagyon halvány, gyöngyházfényű, pergamenszerű, a képet a szövetelhalás uralja. A seb fájdalmatlan, mert a terület idegvégződései elhaltak. A negyedfokú égés a szövetek elszenesedését jelenti, amely magában fogalja a bőr alatti kötőszövet, az izomszövet és a csontszövet égését is.

Az égési sérülés diagnózisa, kezelése gyerekeknél

A kisebb égéseket a sebfelszín külleme alapján osztályozzák, a nagyobbak diagnosztikájánál azonban már speciális módszert alkalmaznak. Ha megtörtént a baj, a kicsit azonnal kádba kell állítani, majd égett testfelületére zuhannyal hideg vizet engedni, legalább 15 percig. Kisebb sérüléseknél elég az érintett tagot a csap alá tartani. Ha a sérülés nagyobb, akkor a gyors elsősegély után orvoshoz kell fordulnotok, illetve akkor is, ha a bőrpíron túl felhólyagosodás vagy nyílt sebek keletkeztek. Ez azért fontos, mert a másodfokú égésnél indokolt lehet a hólyag megnyitása, ami csak steril körülmények között történhet. Ezt követően fertőtlenítő oldattal átitatott steril gézlapot helyeznek fel az égésre, szükség esetén vénás folyadékpótlást, antibiotikus terápia indítását, osztályos felvételt rendelnek el.

Ha a forrázás nagyobb testfelületet vagy a kézfejet, a nyakat, az arcot, a nemi szervet érintette, akkor azonnal mentőt is kell hívni. Az elhalt bőrterületeket műtéti úton kell eltávolítani, ezek későbbi pótlása plasztikai beavatkozásokkal, bőrátültetésekkel történhet.

Az égési sérülés megelőzése

A tűzhelyre kerüljön védőrács, a forró étel pedig a mosogatómedencében álljon! Az abroszt szorítsd le csipeszekkel! A működő sütő elé mindig kerüljön egy szék vagy más akadály, rajta pedig legyen biztonsági zár. A gyermeket szeparáld el a forró anyagtól!

Égési sérülés a gyereknél – Pár hasznos információ

A köztudatban szereplő kencéket (tejföl, olaj) felejtsd el: ezek komoly fertőzési forrást jelentenek. A bőrre tiszta víz, majd fertőtlenítő oldat kerülhet, de csak azt követően, hogy elmúlt a közvetlen veszély. Amennyiben már nincsen életveszély, fertőzésveszély, ráérsz foglalkozni a terület hidratálásával. Tehát égéskor az első teendő a hűtés, az idegen anyagok eltávolítása, majd a sérült terület fedése (lepedővel, kötszerrel), és hívd a mentőt.

Szaklektor: dr. Kováts Dávid gyermeksebész szakorvosjelölt

További cikkek égési sérülés témában:

Tartsd távol a forró dolgoktól – égési sérülés megelőzési tippek

Nyári balesetek – Megelőzési tippek