Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Égési sérülés a gyereknél - így ismerheted fel az égési fokot

Szerző: Babaszoba.hu

2017. december 30.

Forrás: babaszoba.hu

Hogy jobban megítélhesse, miként kell égések és forrázások esetén elsősegélyt nyújtani, ezeket a sérüléseket az úgynevezett kilences szabály szerint osztályozzák. Mutatjuk, mi a lényege.

Égési sérülés a gyereknél - így ismerheted fel az égési fokot
Nagyobb kiterjedésű vagy harmadfokú égések mindig orvosi kezelést igényelnek. A fertőzés- és sokkveszély miatt legjobb a kórházi ellátást. A roncsolt szövetfehérjék miatt egyidejűleg mérgezés (veseelégtelenség) is felléphet.

Leggyakoribb tünetek a különböző égési fokozatoknál

Elsőfokú égés:
A bőr kivörösödése fájdalmakkal, amelyek az érintett bőrterületre korlátozódnak (például leégés)
Másodfokú égés:
A bőr kivörösödése hólyagosodással, illetve gyöngyházszínű, nedvedző sebfelületekkel
Harmadfokú égés:
Fehéres-szürkés foltok a bőrön; a károsodás miatt a szövet elhalt, érintésre nem fájdalmas, a környező szegélyek ellenben nagyon fájnak


Így nyújts elsősegélyt

Elsőfokú égés esetén hidegbehatással enyhítse a fájdalmat. Az égett vagy forrázott bőrt tíz-tizenöt percre tartsd hideg folyóvíz alá.
Másodfokú égés esetén először az elsőfokú égéshez hasonlóan járjon el, és hideg vízzel enyhítsd a fájdalmat. Fertőzés elleni védekezésképpen végül tegyél steril, száraz kötést a sebre. Nem szabad kenőcsöt vagy hintőport használni, és az égési hólyagokat se nyisd fel. Adott esetben vidd orvoshoz a gyermeket.
Harmadfokú égés esetén először a fájdalmat csillapítsd hideg vízzel, akárcsak első- és másodfokú égés esetén. Steril kötéssel gondoskodj a fertőzés elleni védelemről, és haladéktalanul keresd fel az orvost!
Itass kortyonként ásványvizet a gyermekkel, kivéve ha eszméletlen vagy sokkos állapotban van, illetve az arcát érte a sérülés. Súlyos égések esetén a folyadék- és sóveszteség gyakran keringési sokkot okoz.
Égett sebre soha ne tegyél lisztet, hintőport; hiába ajánlják, olajat vagy vajat sem szabad használni.
Erős fájdalom esetén adhatsz fájdalomcsillapítót.
Folyamatosan ellenőrizd a gyermeked pulzusát és légzését.

Nagy kiterjedésű égések

A ruhatüzet azonnal öntsd le vagy merítsd vízbe. További lehetőség: bugyoláld gyapjútakaróba a gyermeket vagy kendőkkel fojtsd el a lángokat. Műszálas takarót semmiképpen ne használjon, ugyanis a műanyag olvad, és a bőrre ragadhat.
A karokat és lábakat azonnal mártsd hideg vízbe vagy tíz-tizenöt percig tartsd folyó víz alá.
Ha az arc és a törzs nagy kiterjedésű égésekor fennáll a hidegsokk veszélye, a nagy felületeket csak égési kötszerrel, szükség esetén vászonkendővel kell letakarni. A bakteriális fertőzést steril kötszer használatával előzd meg. Azonnal kórházba!
A szorosan bőrre tapadó anyagokat nem szabad eltávolítani, hanem hideg vízzel le kell önteni, esetleg tíz percre zuhany alá tartani.
Nagy kiterjedésű (a sérült gyermek tenyerénél nagyobb) másodfokú égéssel mindenképp vidd orvoshoz a gyermeket. A harmadfokú égés mindig orvosi ellátást és kórházi felügyeletet igényel!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák