Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Dobhártyaszakadás: okok, tünetek és kezelés

Szerző: Babaszoba.hu

2017. október 20.

Lektor: Dr. Nagy Beáta

Forrás: babaszoba.hu

Több tünet is utalhat arra, hogy megsérült a dobhártya. Mindenképp vegyük komolyan a problémát, mert a halláscsökkenést okozó szakadás nem minden esetben gyógyul magától.

Dobhártyaszakadás: okok, tünetek és kezelés

A dobhártya egy vékony, de erős és flexibilis, több rétegből álló szövetréteg, ami a külsőfül és a középfül határán helyezkedik el. A hallásban van nagy szerepe, mivel a fülbe jutó hanghullámok a dobhártyának ütköznek, és ez adja át a rezgést a középfülben elhelyezkedő hallócsontoknak - így amennyiben a dobhártya megsérül, vezetéses típusú halláscsökkenés jön létre, ezt egy olyan mértékű halláscsökkenésnek írhatjuk le, amikor a beszéd még érthető, de csak akkor, ha nincs nagy háttérzaj.
- A dobhártya a hallójárat mélyén, viszonylag védett helyen található. Szakadása, perforációja jellemzően 4 okból jöhet létre: traumás sérülések miatt - ilyen a fülbe való belepiszkálás során, pofon által, sport közben történt sérülés -, úgynevezett barotrauma miatt - ilyenkor a nyomás megváltozása okozza a sérülést például búvárkodás vagy repülés kapcsán -, akusztikus trauma miatt - ilyet a hirtelen, erős hanghatások okoznak, például a robbanás -, és akut vagy krónikus középfülgyulladás során - magyarázta Dr. Nagy Beáta, fül-orr-gégész szakorvos.

A dobhártyaszakadás jellemző tünetei

Akkor gondolhatunk a dobhártya átszakadására gyermekünknél, ha a következő jellemző tünetek jelentkeznek:
 • erősebb fájdalom,
 • fülzúgás,
 • előfordulhat vércsorgás a hallójáratból,
 • hirtelen halláscsökkenés alakul ki az adott oldalon,
 • és a gyermekünk akár szédülhet is.
 • - Amennyiben a dobhártya szakadása középfülgyulladás során alakul ki, az addig megélt fülfájdalom csökkenhet is - ilyenkor jellemzően gennyes, gennyes-véres fülváladékozás is tapasztalható - hívta fel rá a figyelmet a szakorvos.
  - Amennyiben a leírt dobhártya átszakadásra utaló tüneteket tapasztaljuk, fontos, hogy a fület ne érje víz, kerüljük a hallójárat mosását, további tisztítását, csak a fülkagylón kívül lévő vért, váladékot, egyéb szennyezést távolítsuk el. Ilyen esetben mielőbb forduljunk szakorvoshoz, hiszen ezzel elkerülhető a gyulladás, és a későbbi halláskárosodás is - figyelmeztetett a fül-orr-gégész.

  Előzd meg a problémát

  A dobhártya beszakadását a lehető legjobb megelőzni, amelyet középfülgyulladás esetén a betegség mielőbbi felismerésével, időben elkezdett kezelésével lehet a legtöbb esetben elkerülni.
  - Hogy a barotrauma okozta dobhártya szakadást megelőzzük, lehetőleg kerülni kell a repülést nátha, vagy zajló középfülgyulladás esetén. Ha allergia vagy egyéb ok miatt dugul az orr a felszállás és a leszállás előtt, érdemes orrsprayt használni. A le és felszállás során a középfülnyomás kiegyenlítését például rágózással lehet elősegíteni - mondta Dr. Nagy Beáta.
  A traumás sérüléseket leggyakrabban maguk a páciensek okozzák, ezért ne dugdossunk semmit a gyermekünk fülébe azzal a szándékkal sem, hogy így próbáljuk meg azt kitisztítani: az eldugult füllel forduljunk inkább szakorvoshoz, mert még a fültisztítóval való otthoni tisztítás is komoly sérüléseket okozhat.

  Néhány hét alatt gyógyul

  A szakorvosnál a vizsgálat során megtekintik a dobhártyát, és amennyiben szükséges, eltávolítják a hallójáratból a váladékot, vért, egyéb idegentestet. Amennyiben a dobhártyaszakadás traumás eredetű, nincsen fülfolyás, nem áll fent gyulladás, hallásvizsgálatot követően a szakadást protézissel fedik le, mely alatt a dobhártya a legtöbb esetben 2-3 hét alatt begyógyul.
  - Ilyenkor fontos az orrfújási tilalom betartása, valamint az, hogy a fület ne érje víz. Amennyiben a szakadást akut középfülgyulladás okozta, akkor azt kezeljük antibiotikummal, antibiotikus fülcseppel, orrsprayvel - így az esetek nagy részében teljes a gyógyulás.
  Amennyiben krónikus középfülgyulladás áll fenn, vagy a perforáció nem gyógyul 3-4 hónap alatt, műtétre is szükség van - tette hozzá a szakember -, amely során úgynevezett dobhártyaplasztikát, dobhártyapótlást végeznek a szakemberek.

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák