Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csípőficam tünetei és kezelése a babáknál

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 25. | Frissítve: 2020. augusztus 19.

Lektor: dr. Kováts Dávid gyermeksebész

Forrás: babaszoba.hu

A csípőficam elsősorban a lányok veleszületett rendellenessége. Mennyire veszélyes ez a betegség és hogyan kezelhető?

Mi az a csípőficam?

A csípő és a combcsont beízesülésénél található ízület veleszületett fejlődési rendellenessége. Különböző formáit a csípőízületet alkotó csontok, ízületek fejlettségi szintjei határozzák meg. Csípődiszpláziáról akkor beszélünk, amikor a medence ízvápának nevezett része - itt foglal helyet a combcsont golyó alakú feje - fejlődésében elmaradt, túl lapos. Súlyosabb esetben a combcsont feje kicsúszhat - "kificamodhat" - a lapos ízvápából, ekkor csípőficamról beszélünk.
A csípőficam elsősorban a lányok betegsége, náluk 3-6-szor gyakoribb, mint a fiúk esetében. Pontos oka nem ismert, a veleszületett csípőficam viszont családilag halmozottan észlelhető, örökletes tényezők és környezeti ártalmak egyaránt szerepet játszanak kialakulásában (méhen belüli helyzet, farfekvés, ikerterhesség, elégtelen mennyiségű magzatvíz).

A csípőficam tünetei

Gyanús lehet, ha kisbabád combján, a lágyékhajlatban, a farpofákon, a térdhajlatban a redők hosszúsága, elhelyezkedése nem egyforma a két alsó végtagon, vagy a gyermek különböző intenzitással mozgatja a lábait. A csípő fejlődési rendellenességére utalhat az is, ha az egyik vagy mindkét alsó végtag kifordult helyzetben van, esetleg rövidebb, vagy ha pelenkázáskor gyermeked combjának kifeszítése nehézséget okoz. Igen valószínű jelnek tekintheted azt is, amennyiben terpesztésre kattanást, majd visszazökkenést észlelsz.

Ha pelenkázáskor nem tudod kifeszíteni a baba lábát, lehet, hogy csípőficammal van dolgod

A csípőficam diagnózisa, kezelése

A csípőficam, csípődiszplázia kezelésének eredményei annál jobbak, minél korábban ismerik fel az elváltozást. Ennek érdekében a hazai gyakorlat szerint három-négy napos korban (újszülött osztályon), majd három-hat hetes, valamint három-négy hónapos korban történik a csecsemők mozgásszervi szűrővizsgálata.
A diagnózis felállítása fizikális vizsgálattal, speciális műfogások alkalmazásával, illetve kiegészítő radiológiai vizsgálattal lehetséges. A csípő vizsgálatakor a csípő nehezebben hajlítható ki, súlyosabb esetben a combcsont feje vizsgálat során "kiugrik" az ízületi vápából, kattanó hangot hallatva. Az ultrahang-vizsgálat veszélytelen, ismételhető.
Ha igazolódik a csípődiszplázia, az orvos terpeszpelenkázást ír elő. Ez a nadrág úgy rögzíti a medencecsont vápájában a combcsont fejét, hogy az elégtelenül kialakult vápa lassan kifejlődhessen. Súlyosabb esetben Pavlik-kengyel viselése szükséges. Ennek szíjait ortopéd szakorvos állítja be és ellenőrzi rendszeresen.

A csípőficam megelőzése

Ha a családban korábban is előfordult csípőficam, ne várd meg a hatodik-nyolcadik héten esedékes vizsgálatot, hanem menj el kisbabáddal hamarabb. Ha nem idegenkedsz a mosható pelenkától, használd bátran a kezdetektől, mert ez megfelelő tartással biztosítja az optimális ízületi helyzetet. Segít a csípőízületeknek, szélesebben tartja a babád lábait.

Hasznos információk

Ortopédiai szűrésre rögtön a szülés után jelentkezz be, mert többnyire hosszú az előjegyzési lista.
A cikk a Kismama magazin Gyermekbetegségek különszámában jelent meg.
A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük dr. Kováts Dávid gyermeksebész szakorvosjelöltnek.
További cikkek a témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák