Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Calicivírus-fertőzés tünetei és kezelése gyerekeknél

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 8. | Frissítve: 2018. augusztus 22.

Lektor: dr. Vojnisek Zsuzsanna

Forrás: babaszoba.hu

A calicivírus a halmozottan fellépő hányásos-hasmenéses megbetegedések egyik leggyakoribb kórokozója. Mit kell tudni erről a fertőzésről?

Mi a calicivírus-fertőzés?

A calicivírus a halmozottan fellépő hányásos-hasmenéses megbetegedések egyik leggyakoribb kórokozója. A vírusra jellemző, hogy jól ellenáll a környezeti hatásoknak, és a szervezetbe jutva már kis csíraszámban is megbetegedést okoz. A fertőzés zárt közösségekben nagyon gyorsan terjedhet, de az otthon lévők is áteshetnek rajta, járványhelyzet nélkül is.
A szervezetbe emberről emberre terjedve, közösen fogyasztott ételek útján vagy hányó betegektől belélegezve fertőzhet. Terjedését elősegítik a nem megfelelő higiéniás körülmények. Calicivírus okozta hasmenésen az ember élete során többször is áteshet, tekintettel arra, hogy az influenzavírushoz hasonlóan számos variánsa van. Ez az oka annak, hogy a betegség ellen tartós védettség nem alakul ki.

A calicivírus-fertőzés tünetei

A vírusfertőzés komoly és heves hányásos-hasmenéses tüneteket okoz, nagyon rövid, legfeljebb pár napos lappangási idő után. A gyermek étvágytalan lehet, közérzete rossz, hasi fájdalmakra panaszkodhat. A calicivírus-fertőzés jelentős testhőmérséklet-emelkedést nem vált ki, maximum hőemelkedés kíséri. A vírusfertőzés által okozott panaszok két-három nap alatt elmúlnak. A calicivíruson átesett gyermek panaszmentesen is nagyon hosszú ideig, akár hetekig üríti a vírust, ezáltal pedig megfertőz másokat is.

A calicivírus-fertőzés hányással, hasmenéssel jár

A calicivírus-fertőzés diagnózisa, kezelése

Calicivírus-fertőzésre az orvosok a tünetekből következtetnek, nyomósabb ok nélkül nem küldik a székletet külön vizsgálatra.
Kezelésére nincs külön vírusellenes készítmény, elsősorban a folyadékpótlásra kell figyelned. Hasfogót nem szabad adni a gyerkőcnek, de jótékony hatásúak lehetnek a gyógyszertárban kapható abszorbens készítmények. Ha babád még szopik, ne hagyd abba a szoptatást, hanem igyekezz minél többször mellre tenni! Nagyobb gyermekeknek többször kínálj folyadékot, kis adagokban. Ha a hasmenés, hányás fokozódik, akkor rehidratáló készítményre is szükség lehet, amelyet gyógyszertárban tudsz beszerezni. A tünetek megszűnéséig otthon kell maradnia a gyermeknek.
Calicivírus-fertőzés esetén kórházi kezelés (infúziós folyadékpótlás) akkor válhat szükségessé, ha a gyermek nehezen vagy nem itatható, a folyadék azonnal távozik belőle, illetve a kiszáradás jeleit mutatja: aluszékony vagy nyugtalan, vizelete kevés vagy nincs (száraz pelus), szeme beesett, nyálkahártyája száraz. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a gyermek széklete véres, súlyos hasi fájdalmai vannak, illetve ha két nap után is fennáll a hányás!

A calicivírus-fertőzés megelőzése

Nincs ellene oltóanyag. A betegség elkerülése nagyon nehéz, ha azt már valaki behurcolta egy közösségbe (családba, bölcsibe); de a kézhigiénia betartása kulcsfontosságú. A hányással, hasmenéssel fertőzött ruhákat, ágyneműket külön mosd ki fertőtlenítő mosással! Ha a gyermek körüli tárgyak, játékok szennyeződtek a széklettel, hányással, akkor azokat is fertőtlenítsd!

Hasznos információ a calicivírus-fertőzésről

A korábbi gyakorlattal szemben a gyermeket nem kell szigorú diétára fognod, ugyanis elősegíti a legyengült szervezet regenerálódását, ha mielőbb visszatér a szokásos étrendre.
A cikk a Kismama magazin különszámában jelent meg.
A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük dr. Vojnisek Zsuzsanna gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológusnak.
További cikkek a témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák