Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az RSV tünetei és kezelése gyerekeknél

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 25. | Frissítve: 2021. január 22.

Lektor: dr. Hidvégi Edit

Forrás: babaszoba.hu

Az RSV egy kórokozó rövidítése (respiratory syncytial virus), amely az óriássejtes tüdőmegbetegedést okozó vírust jelenti.

Az RSV tünetei és kezelése gyerekeknél

Ez a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó kisgyermekeknél, csecsemőknél pedig ez a vírus felelős a legtöbb alsó légúti megbetegedésért. A kisgyermekek nagy része átesik rajta két-három éves koráig.
Az RSV-fertőzés évszakhoz kötött, többnyire november és április között fordul elő. Sajnos ezt a fertőzést a hideg időszakban többször is el lehet kapni. Bár a felnőtteknél többnyire csak nátha formájában jelenik meg, a kisgyermekek bizonyos csoportjainál komoly betegséget idézhet elő. A csecsemők és kisgyerekek között az RSV gyakran felelős a kórházi ápolást is szükségessé tevő tüdőgyulladásért és hörgőcskegyulladásos (bronchiolitis) esetekért.
Az RSV fizikai érintkezéssel terjed, fertőzött személy érintésével, puszival, vagy a levegőben, tüsszentéssel, köhögéssel. Az RSV-vírus igen ellenálló, több órán keresztül életképes marad egy kilincsen vagy használt zsebkendőn. A fertőzés természetesen igen gyakori zsúfolt helyeken és bölcsődékben, családi napközikben.

Az RSV fertőzés tünetei

A tünetei kezdetben hasonlítanak az átlagos megfázáshoz, orrfolyás, láz, egyéb náthaszerű tünetek jelentkeznek a gyermeknél. A vírus megvastagítja a kislégutak nyálkahártyáját. A baj, hogy minél kisebb egy baba, annál kisebbek ezek a légutak, és annál súlyosabbak a következmények. Ha a vírus megtámadja a tüdőt, akkor a tünetek súlyosbodnak, megfigyelhető a mélyebb és gyakoribb köhögés, légzési nehézség, zihálás (sípoló hanggal) és szapora légzés, az ajkak vagy körmök kékesen elszíneződhetnek, kiszáradás léphet fel, illetve a szoptatás is nehézzé válik.

Az RSV diagnózisa, kezelése

Enyhe tünetek esetén nem szükséges a speciális diagnózis, de súlyosabb lefolyású betegség esetén nagyon fontos. A vírus kimutatása ilyenkor azért elengedhetetlen, hogy meg tudják különböztetni az esetleges bakteriális felülfertőződésektől. Vérvétellel, mellkasröntgennel pontosítják az orvosok gyermeked diagnózisát.
Az RSV-vírusnak két típusa van, a B típusú általában gyengébb lefolyású betegséget okoz, az A típus tehető felelőssé a súlyos lefolyású fertőzésekért.
Ha a betegség enyhe lefolyású, akkor csak tüneti kezelés szükséges. A sóoldatos orrtisztítás, orrszívás, orrcseppek használata meggyorsítja a náthajellegű tünetek elmúlását. Láz esetén használjátok a bevált lázcsillapítót. Ha köhög a gyermek, használj váladékoldót, a hörgők szűkülete esetén hörgőtágítót is írhat fel az orvos. Banálisnak tűnik, de ha bőségesen iszik a gyermeked, az is segíti a gyógyulást, a váladék feloldódását, távozását.
Ha a betegség súlyos lefolyású, magas lázat, zöldes orrváladékot, köhögésrohamot, nehézlégzést észlelsz, akkor előfordulhat, hogy kórházban kell kivizsgálni, ápolni a kicsit. Ha az orvos úgy dönt, antivirális szerekkel is kezelik a betegséget. Az infúzió pedig a kiszáradás megelőzését szolgálja.

RSV: így előzhető meg

Az RSV ellen ma már létezik védőoltás. Ahhoz, hogy eldöntsd, beadasd-e ezt a választható vakcinát, tudnod kell, hogy bizonyos csecsemőknél sokkal nagyobb az RSV rizikója. Ha gyermeked az alábbi veszélyeztetett csoportba tartozik, az orvos segít eldönteni, hogy jogosultak vagytok-e az ingyenes oltásra, ami egyébként igen drága.
A koraszülötteknél igen veszélyes lehet a fertőzés, mivel az idő előtti születés miatt nem volt idő a légzőszervek teljes kifejlődésére. Minél korábban született a gyermeked, annál fejletlenebb, gyengébb a légzőszerve, és annál jobban veszélyeztetik a krónikus tüdőbetegségek.
Ha babádnak veleszületett szívbetegsége van, akkor is konzultálj gyermekorvosoddal. Bizonyos veleszületett szívbetegségek ugyanis növelhetik az RSV által okozott súlyos betegség kialakulásának kockázatát. A babád veleszületett szívrendellenessége kihat a vérében levő oxigén mennyiségére, ezért biztosítani kell, hogy a tüdeje a lehető legjobban működjön. Ennek egyik módja, hogy megvéded a babát az RSV okozta légzőszervi fertőzésektől.
BPD (koraszülöttek krónikus tüdőbetegsége) leggyakrabban azoknál a koraszülött csecsemőknél alakul ki, akik hosszan tartó, magas oxigénkoncentrációjú lélegeztetést kaptak. Náluk gyakrabban fordul elő súlyos betegség az RSV miatt.
Ha koraszülöttként érkezett a babád, remélhetőleg a kórházban az újszülöttgyógyász tájékoztat az RSV kockázatáról, az oltás lehetőségéről, a feltételekről. Sok koraszülött még a kórházban megkapja az oltássorozat első részét. Mindig az orvos dönti el és kérvényezi az oltást, attól függően, hogy mennyire tartja rizikósnak a baba helyzetét.
Az oltás során a gyermek az RSV elleni ellenanyagot (antitestet) kapja meg, mely nagyjából egy hónapig tartó védettséget biztosít az RSV okozta megbetegedések ellen. Tehát ez passzív oltás, nem magát a legyengített kórokozót, hanem az ellenanyagot fecskendezik be. Ahhoz, hogy az ellenanyagszint fennmaradjon, a téli szezonban minden hónapban meg kell kapnia a gyermekednek a védőoltást. Ha elkezditek, akkor veszélyeztetett babádat minden hónapban vissza kell vinned a következő védőoltásra.

Tipp anyának, ha RSV fertőzést kapott a gyerek

Kérj meg mindenkit, aki kisbabád közelében van, hogy mindig alaposan mosson kezet. Ha valaki náthás, ne engedd a kicsi közelébe. Ha a téli időszakban te magad fázol meg, vagy lázas vagy, inkább ne puszilgassa a kicsidet, próbáld csak gyengéden magadhoz ölelni, a fejét simogatni. Itt is alap, mint sok más betegség megelőzésénél, hogy senki ne dohányozzon a baba környezetében, ezt következetesen tartasd be mindenkivel.
Szaklektor: dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, tüdőgyógyász
Forrás: Kismama magazin - Gyermekbetegségek különszám
Kapcsolódó cikkeink:

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések