Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A tyúkmell tünetei és kezelése

Szerző: Babaszoba.hu

2017. augusztus 7.

Lektor: Dr. Dobos Márta

Forrás: babaszoba.hu

A tölcsérmellkas és a tyúkmell a két leggyakoribb mellkasdeformitás. Mindkét esetben a beteg számára a legnagyobb problémát sokszor a lelki panaszok okozzák.

Légzési probléma és fáradtság is jelentkezhet a tyúkmellnél


A tyúkmellnek kevesebb figyelmet szentelnek az ortopédiában, pedig hasonló elváltozásokat okozhat a mellkasi szervek működésében, mint a másik közismert mellkasdeformitás, a tölcsérmell.

Mi az a tyúkmell (galambmell - pectus carinatum)?

A tyúkmell vagy galambmell (pectus carinatum) a csontos mellkasfal deformitása, amelynél a szegycsont kiemelkedik a mellkas síkjából.
A tyúkmell szív-keringési és légzési zavarokat okozhat a paradox légzés révén. Ennél a mellkasdeformitásnál régebben angolkóros (D-vitamin hiányos) eredetet valószínűsítettek, de a tyúkmell főként veleszületett eredetű. A rekeszizom centrum tendineuma (közepén található inas lemez) tágult, és a lazább rostok feszülése idézheti elő ezt a deformitást.

A tyúkmell tünetei

A tyúkmellel született gyerekek soványak, törzsük előre dől, gerincük görbe, vállaik előreejtettek. Fizikai megterhelésre (pl. sprintfutás, labdajátékok, stb.) fáradékonyság, légszomj és szapora légzés jelentkezhet. Ezeknek a gyerekeknek a fizikai teljesítménye elmarad a kortársaikétól.
A légzésüket sokszor paradox légzés jellemzi (kilégzéskor előemelkedő mellkas, belégzéskor a szegycsont alsó része és a bordaív behúzódik), ezáltal a vitálkapacitásuk csökken.
A látható deformitás kozmetikai és pszichés problémákat okoz, emiatt szégyenlősek a betegek, nem szívesen vetkőznek le mások előtt (pl. nyáron a strandon vagy sportoláskor az öltözőben).

A tyúkmell diagnózisa és kezelése

A tyúkmell tüneteivel elsősorban ortopéd szakorvoshoz kell fordulni, de a feltűnő mellkasdeformitást első körben gyermek háziorvosa is könnyen diagnosztizálni tudja.
A diagnózis pontosítása szakorvosi vizsgálattal, majd képalkotó eljárások segítségével (röntgen vagy/és CT-vizsgálattal) történik a klinikai tünetek és panaszok súlyosságától függőben.
Az oldalirányú mellkasröntgenen látható a szegycsont hátsó szélének a határa és a csigolyák elülső kontúrja közti távolság, mely a tyúkmellnél megnövekedett, és a szegycsont ívelten előemelkedett.
CT-vel pontosan megmérhető a deformitás mértéke, a legmélyebb pont és a csigolya közti távolság, melynek súlyosságát egy indexszel, a Keszler-indexszel lehet kiszámítani.
Vitálkapacitás-mérés megfelelő laboratóriumban történik orvosi indikációra.
Tyúkmell diagnózisa esetén a szakorvos először konzervatív kezelést fog javasolni: rendszeres légzőtornát, hát-és hasizomerősítési valamint tartásjavító gyakorlatokat egyéni gyógytornában. A csökkent vitálkapacitást úszással és futással lehet növelni. Szóba jöhet még fűző viselése is.
Amennyiben a deformitás a növekedéssel fokozódik vagy szív-érrendszeri és légzési panaszok alakulnak ki és azok fokozódnak; továbbá a tünetek konzervatív kezeléssel nem javíthatók, akkor műtéti beavatkozás is szükségessé válhat. Szintén műtéti beavatkozásra lehet szükség, ha lelki, pszichés problémákat okoz a betegség. A betegek 40%-a 4-10 éves kor között, míg közel 50%-a 20 éves kor alatt kerül műtétre.
A műtéti utókezelés, mely légzőtornából, hasizomerősítési gyakorlatokból és testtartásjavító gyakorlatokból áll, nagyon fontos a műtéti eredmény sikerességének érdekében.

Jó tudni: a tyúkmell örökölhető

A tyúkmell örökölhető mellkasdeformitás. Az elülső mellkasdeformitás a gyermek hátára is rossz hatással lehet. A tyúkmell okozhat kifejezett kyphoticus görbe hátat és/vagy kyphoscoliosist (a gerinc háti szakaszának előre-hátra irányuló és oldalirányú elgörbülését).

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések