Gyerek

Vizsgálják az összefüggést a koronavírus és a Kawasaki-szindróma között

A WHO vizsgálja, hogy a koronavírus és a ritka, gyulladásos gyerekbetegség, a Kawasaki-szindróma kapcsolatát. Több országban is jelentkezett a betegség gyerekek körében, halálos kimenetelű megbetegedés is volt.
2020. Május 18.
Vizsgálják az összefüggést a koronavírus és a Kawasaki-szindróma között (fotó: Getty Images)

Pár napja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz jelentette be, hogy vizsgálják a kapcsolatot a koronavírus és Kawasaki-szindróma között. Több nyugati ország is jelezte, hogy gyerekeknél feltehetően a koronavírusnak a Kawasaki-kórhoz hasonló, ritka és súlyos gyulladásos szövődményei jelentkeztek, amelyek tünetei magas láz, érrendszeri gyulladás, hasi fájdalmak és emésztési zavarok, valamint a skarlátra emlékeztető bőrkiütés.

Több esetet is jelentettek

Először Nagy-Britanniából jelentették áprilisban a többszörös gyulladással jelentkező tünetegyüttest gyermekeknél. Időközben New Yorkban is több mint száz gyereknél jelentkezett hasonló tünetegyüttes, közülük hárman meghaltak.

Pénteken a dél-franciaországi Marseille-ből jelentették egy 9 éves gyermek halálát, aki szintén a tünetegyüttesben szenvedett. Március elejétől 135 hasonló esetet regisztráltak Franciaországban. A gyerekek életkora egy és tizennégy év között van.

Volker Strenger, a grazi egyetemi klinika orvosa szerint Ausztriában két ilyen eset ismert a koronavírussal összefüggésben. Az egyiket Bécsből, a másikat Grazból jelentették, de mindkét gyermek meggyógyult.

A WHO főigazgatója hangsúlyozta, jelenleg a legfontosabb a szindróma pontos leírása, kiváltó okainak meghatározása és a lehetséges kezelési eljárások kidolgozása.

Magyarországon extrém ritka a betegség

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy a gyerekek körében a koronavírus-fertőzés miatti halálesetek száma nagyon alacsony. Elmondta, hogy több országból is érkeztek olyan hírek, hogy a Kawasaki-szindróma tüneteit mutatják a vírussal megfertőződött gyerekek. Ez lázzal, nyaki nyirokcsomó duzzanattal, kiütéssel és a szem bepirosodásával járó betegség. Szlávik János elmondta, jelenleg is vizsgálják, hogy van-e kapcsolat a koronavírus és a Kawasaki-szindróma kialakulása között, ez azonban még nem bizonyított, de a “nagy számok alapján” előfordulhat. Magyarországon ez a betegség “extrém ritka”, és gyógyszerrel jól kezelhető – emelte ki.

A Kawasaki- szindróma tünetei és szövődményei

A Kawasaki- szindróma egy ritka, gyermekeket érintő ismeretlen eredetű betegség. Jelenlegi tudásunk szerint nem előzhető meg, kialakulásának hátterében fertőzés vagy a fertőzésre való nem megfelelő immunválasz állhat.

A Kawasaki-szindróma tünetei a hirtelen kialakuló láz, bőrkiütés, kötőhártya-gyulladás, a torok- és a szájüreggyulladás, kéz és lábfej duzzanata, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók, valamint a tenyér és talpi duzzanata, pirosodása, majd hámlása. Lehet tovább szívvel kapcsolatos tünet is (szívizomgyulladás), amelynek szövődménye súlyos, akár halálos komplikációkat is okozhatnak. A betegség kórházi kezelést igényel.

Forrás: MTI/babaszoba.hu