Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vízimentő az apukám

Szerző: Kállai Cecília

2011. október 18.

Forrás: Kismama magazin

A szuperhősöknek is vannak gyerekeik? Naná? És ettől fogva ők is aggódnak, mint minden földi halandó.

Nóri is jól érzi magát a víz mellett!

Dárdai Miklós (42) Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület, alelnök
gyereke: Dárdai Nóra Mónika (2)
felesége: Fábián Eszter (33)

Miklós "eleme" a víz. Tizenhat évig a zánkai gyermeküdülő vízi sporttelepét vezette, és vitorlás-gyerektáborokat szervezett, két éve pedig egy vitorlásklub telepvezetője. Mindeközben pedig a balatoni vízi mentők egyesületének alelnöke.
- A hosszú évek alatt a munkám révén sajátos életformám alakult ki, ami egyértelműen befolyásolta a családalapítás körülményeit. Meg kellett találni azt az embert, akivel ilyen módon lehet élni - hál' istennek megismertem Esztert... - kezdi történetét a hajdanvolt testnevelő. - Márciustól novemberig átlagosan tizenkét órát dolgozom naponta, ami persze jóval hosszabb időt jelent, amikor szolgálatban vagyok, ráadásul a legváratlanabb pillanatokban riaszthatnak. Nem jött össze a szülés utáni klasszikus két hét sem a családdal.
A kérdést, miszerint hogyan lehet felkészülni az elkerülhetetlenül megrázó eseményekre egy-egy mentés során, rutinosan fogadja Miklós.
- Mindannyian úgy tesszük a dolgunkat, hogy tudjuk: adott esetben akár tragédia is lehet a vége. Szükség van egyfajta tudatos távolságtartásra az efféle helyzetekben, hiszen legkevésbé a vízi mentő veszítheti el a fejét a nehéz pillanatokban. Amúgy sem vagyok aggodalmaskodó alkat. Ezen még az sem változtatott, hogy időközben apa lettem, bár nyilván hajlamosabb az ember lazábban kezelni a dolgokat, míg egyedül van. Alapvetően azonban a munkámat illetően maradtam, amilyen voltam. Az viszont tény, hogy kicsit talán szentimentálisabbá váltam, mióta megszületett a kislányom, különösen ha arra gondolok, hogy őt is érheti baj. Amint lehet, Nóra megtanul úszni. Már most imádja a vizet, ha csak tehetjük, lehozzuk a partra pancsolni. Azt az elvet vallom, hogy a vízpart közelében élő embernek muszáj kétéltűnek lennie, a saját érdekében. Aki uszodában jól úszik, még könnyen kerülhet bajba a nyílt vízen, ahol egészen mások a körülmények, mint a feszített víztükrön. A pici gyerekekre közvetlenül a parton is nagyon kell vigyázni! A mentőmellény és a karúszó nem zavarja a játékban, viszont a felszínen tartja őket, ha véletlenül vízbe esnek. Matracot, úszógumit viszont csakis szülői felügyelettel szabad használni, mivel borulékonyak, és ha felbillen velük a gyerek, nem tud alóluk kievickélni!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék