Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Viselkedésünk miatt változik az új szuperbaktérium

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 16.

Forrás: 24.hu

Kóros hasmenést, sőt, colitist is okozhat a szuperbaktérium azoknál, akik elkapják.

Colitist is okozhat azoknál, akik elkapják
A Clostridioides difficile különösen ellenálló baktérium, amelyet most figyeltek meg a kutatók, akik rájöttek, hogy egy évezredes folyamat során a kórokozó két ága is kifejlődött, az egyik pedig kifejezetten jól érzi magát, és könnyen szaporodik, ha a gazdatest cukorban és feldolgozott ételekben gazdag, egészségtelen étrendet követ - írja a 24.hu. A baktérium genomját vizsgálták meg a London Higiéniai és Orvosi Iskola kutatói, a változásokat ennek segítségével tudták visszavezetni. A baktérium új alfaja kifejezetten jól szaporodik a kórházakban, és a cukrokban gazdag nyugati diétát követőknél.
A szakértők 906 baktériumtörzset gyűjtöttek össze a világ minden tájáról a kutatásukhoz, emberekből és állatokból egyaránt, melyek genomjának elemzéséből jöttek rá, hogy két külön fajjá alakul át a baktérium. Az antibiotikumokhoz köthető hasmenésnek a C. difficile jelenleg a fő oka, hatására annyira eltolja az antibiotikumok használata a bélrendszerben található baktériumok egészséges egyensúlyát, hogy a ?jó? baktériumok képtelenek lesznek elpusztítani az olyan bekerülő ?rossz? baktériumokat, mint a C. difficile. A kórházi megbetegedések 70 %-áért az új faj, a C. difficile clade a felelős. Valamikor a 16. században jelenhetett meg az új törzs, a baktérium maga pedig több ezer évvel ezelőtt alakult ki.
A  C. difficile abban különleges, hogy az emberi viselkedés hatására változik - ezt más baktériumoknál eddig nem tudták kimutatni, legalább is nem ilyen mértékben. A kutatók éppen ezért felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára, főként antibiotikumos kezelés alatt állóknál, vagy azoknál, akiknek kórházba kell menniünk.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bethesda: több, mint gyermekkórház (X)

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben gyógyítanak. Ez a Bethesda.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék