Gyerek

Virológus: ne engedjünk a félelemnek, és az álszakértőknek sem

Kemenesi Gábor arra kéri az embereket a Facebookon, hogy szóljunk, ha nincs maszk a többieken.
2020. Július 22.
Virológus: ne engedjünk a félelemnek, és az álszakértőknek sem (fotó: Getty Images)

Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa azt írja Facebook posztjában: “Továbbra is hiszem, hogy mind a vírustól való félelem, mind pedig a tudatlanságból fakadó őrült összeesküvések hajhászása is a tudomány elszigetelődésének eredménye, amin nagyon remélem, hogy a jelenlegi tudósgeneráció elkezd enyhíteni. Kérek mindenkit, hogy se a félelemnek, se pedig a Lehota/Gődény/stb-féle álszakértői megnyilvánulásoknak ne engedjen – mindkettő ellenszere pedig a tudományos tudás keresése, megértése és követése”

Szerinte a vírus “továbbra is egy magas fertőzőképességű, a populáció bizonyos szegmensében súlyos és sok esetben végzetes megbetegedéshez vezető kórokozó – ezen a tényen semmiféle áltudományos magyarázat nem változtat”.

“Ne féljünk, hanem értsük a helyzet komolyságát és tudjuk, hogy mi a szerepünk a helyzet legyőzésében. A változást csakis a megértés és társadalmi összefogás hozhatja el. Jelenleg a társadalmi összefogás legfőbb mércéje a széleskörű tudatosság:

– hordjuk a maszkot ahol kell

– tartsuk a távolságot ahol kell

– figyeljünk a kézhigiéniára

– tájékozódjunk

Kemenesi arra kéri az embereket, hogy  “emeljük fel a hangunkat, ha a társadalmi érdekeket szolgáló tudatosság csorbát szenvedne”.

“Szóljunk a benzinkúton, ha nincs maszk a többieken, szóljunk az étteremben, ha nincs maszk a pincéren”.

Forrás: HVG.hu