Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vészesen kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek a magyar gyerekek

Szerző: Babaszoba.hu

2021. május 31.

Forrás: Nestlé

Már az óvodások és a kisiskolások is átveszik a felnőttek helytelen táplálkozási szokásait. A 4 és 10 év közötti gyerekek 23 százalékának súlyfeleslege van.

Vészesen kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek a magyar gyerekek (fotó: Getty Images)
Kevesebb zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és teljesértékű gabonát fogyasztanak a 4 és 10 év közötti magyar gyerekek az ajánlottnál, ugyanakkor a szükségesnél több zsírt és sót tartalmaz az étrendjük - állapítja meg friss, reprezentatív, a gyermekek táplálkozási szokásait vizsgáló kutatásában a Nestlé Hungária. A túlsúlyos és elhízott gyerekek aránya továbbra is igen magas, a gyerekek 23 százaléka rendelkezik súlyfelesleggel. Emellett a szülők túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy a közös főzés segíthet a gyerekekkel megszerettetni az egészségesebb alapanyagokat, azonban fontos lenne a szülői példamutatás, hiszen az óvodások és kisiskolások körében egyre inkább fellelhetők a felnőttek helytelen táplálkozási szokásai.
Országosra terjesztette ki hét évvel ezelőtti reprezentatív kutatását¹ a Nestlé Hungária, amelyben egyedülálló módon a 4 és 10 éves korú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgálta. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakmai támogatásával készült felmérés azt mutatja, hogy több szempontból rosszabbul esznek a gyerekek, mint 2014-ben².

Túl kevés zöldség, gyümölcs, rost, tej- és tejtermék...

Az óvodások és kisiskolások naponta átlagosan 263 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ami továbbra is alig több, mint a fele a napi 400 grammos ajánlásnak. A táplálkozási naplók szerint³ a gyerekek mindössze 43 százaléka fogyasztott teljes értékű gabonát, így nem meglepő, hogy a kisiskolások közel harmadának az ajánlás 70 százalékát sem éri el a rostbevitele. Sárga Diána, a Nestlé Hungária dietetikusa szerint ez azért különösen aggasztó, mert a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen a gyerekek egészséges immunrendszerének fenntartásához.
Jóval elmarad a kívánatos napi fél litertől a vizsgált korosztály tej- és tejtermék fogyasztása, ami miatt a csontfejlődésben fontos szerepet játszó kalciumból átlagosan több, mint 20 százalékkal kevesebb jut a szervezetükbe az ajánlott napi bevitelnél.

...túl sok zsír és só, kicsit kevesebb cukor

Jócskán meghaladja az ajánlott mennyiséget a zsírfogyasztás. Ennek egyik oka, hogy hús- és felvágottfélékből is jellemzően a zsírosabb fajtákat eszik a gyerekek. Emiatt a kelleténél magasabb a 4 és 10 év közöttiek koleszterinbevitele is, miközben az úgynevezett omega-3 zsírsavak aránya messze nem kielégítő.
Nem rózsásabb a helyzet a kicsik sófogyasztásával sem: a felmérés szerint az ajánlott mennyiség 3-4-szerese jut a szervezetükbe. Ennek közel fele (41%) az ételek elkészítéséhez használt sóból, valamint az asztalra tett étel utánsózásából ered.
Bizakodásra ad okot, hogy a hozzáadott cukorból származó energia 11 százalékkal, 11,07 százalékra csökkent a 2014-ben végzett kutatáshoz képest, ez azonban kismértékben továbbra is meghaladja a WHO ajánlásában szereplő legfeljebb 10 százalékos mértéket.4

A gyerekek negyede túlsúlyos vagy elhízott

A felmérés alapján a 4 és 10 év közötti túlsúlyos magyar gyerekek aránya továbbra is igen magas, a gyerekek 23 százalékának van súlyfeleslege. A túlsúly és elhízás aránya még magasabb (39%) azoknál a gyerekeknél, akik az ajánlottnál kevesebbet mozognak.
Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke szerint elkeserítő, hogy már ilyen fiatal korban is visszaköszönnek a felnőttek helytelen szokásai. "Különösen fontos, hogy megismerjük ezt a korosztályt, hiszen ebben a korban a leginkább fogékonyak az újdonságokra, nagyrészt ekkor alakulnak ki azok a táplálkozási szokások, melyek meghatározóak lesznek felnőtt korban is" -  véli a szakember.

A kutatásról: A 4-10 éves gyerekek körében második alkalommal végzett, hiánypótló kutatás a Nestlé Hungária kizárólagos finanszírozásával jöhetett létre. Az adatok felvételben és értékelésében több, mint nyolcvan táplálkozástudományi szakember és kérdezőbiztos vett részt. A kutatás az egészségügyi Tudományos Tanács (TUKEB) engedélyével valósult meg, az adatfelvétel és adatelemzés közel egy éven át zajlott.

Közös főzés: kellemeset a hasznossal

A szülők 76 százaléka egyetért azzal, hogy a közös főzés segít az egészségesebb alapanyagok elfogadtatásában, illetve szívesebben fogyasztják a gyerekek azt az ételt, amelynek az elkészítésében ők is részt vettek. "Biztató, hogy a kutatásban résztvevő gyerekek ötöde gyakran, 42 százalékuk pedig alkalmanként vesz részt az ételek elkészítésében, ahogyan az is, hogy a szülők 40 százaléka törekszik arra, hogy sok legyen a tányéron zöldségekből és gyümölcsökből" - véli Sárga Diána, a Nestlé Hungária dietetikusa.
A szakember szerint a közös főzés jó bevezető eszköz a gyerekek egészséges és változatos táplálásához, hiszen így könnyebb megismertetni és megszerettetni velük az egészségesebb alapanyagokat, mint például a zöldségeket vagy a gyümölcsöket. Sárga Diána azért is tulajdonít kiemelt fontosságot a közös élménynek, mert a kicsik helyes táplálkozási szokásainak kialakításában is kulcsszerepet kap a szülői példa. Ez egyformán érvényes a nyersanyagok kiválasztására és felhasználására, a konyhai eljárások továbbadására, vagy a családra jellemző étrendre.
"Éppen ezért fordít kiemelt figyelmet a közös főzés fontosságára az Egészségesebb Gyermekekért program kereteiben a Nestlé, hasznos tanácsokkal, tippekkel látva el a szülőket az igyteljesazelet.hu weboldalon" - teszi hozzá a szakember.

1 A 2014-ben végzett, 4-10 éves budapesti és kecskeméti gyerekekre reprezentatív táplálékbeviteli felmérést 2021-ben kiterjesztve ismételte meg a Nestlé Hungária: ezúttal egy országos lefedettségű reprezentatív mintán. Az idei kutatást az InsightLab Piackutató Kft., a naplók elemzését pedig a NutriComp Bt. végezte.
2 A 2014-ben végzett, 4-10 éves budapesti és kecskeméti gyermekekre reprezentatív kutatás adatai a 2021-es, országosan reprezentatív felmérés 4-10 éves budapesti és kecskeméti gyermekeinek adataival kerültek összehasonlításra.
3 A megkérdezett szülők háromnapos táplálkozási napló segítségével tették nyomon követhetővé gyerekük táplálkozási szokásait.
4 World Health Organization. (‎2015)‎. Guideline: sugars intake for adults and children. World Health Organization. https://apps.who.int/iris/handle/10665/149782.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék