Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Veszélyesebb a fogamzásgátló, mint hittük

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 9.

Forrás: Medipress

Egy friss kutatás szerint lényegesen veszélyesebb mellékhatása van a fogamzásgátló tablettának, mint ahogy azt valaha is gondoltuk volna - állítják a University of Michigan munkatársai.

A szakemberek a hét legismertebb és leggyakrabban felírt tablettát vizsgálták, és megállapították, hogy hatásukra négyszeresére nőtt a progesztin - a progeszteron szintetikus változata - vérszintje. Drasztikusan, mintegy 40 százalékkal nőtt továbbá az ún. etinil ösztradiol - a szintetikus ösztrogén - szintje is. A szintetikus ösztrogén megnövelheti a mellrák kialakulásának kockázatát.
A kutatás vezető Beverly Strassmann humánbiológus szerint ezzel együtt sem kell a nőknek lemondania a fogamzásgátló tablettáról, mivel a védekezés egy rendkívül hatékony módja, aminek számos előnye is van orvosi szempontból. Úgy gondolja, a friss felfedezésnek inkább a fogamzásgátló tabletták komplexebb analízisét kellene szolgálniuk, mivel idővel épp a tabletta segítségével lehet minimalizálható a mellrák kockázata.
"Nem történt elég fontos előrelépés a fogamzásgátló tabletták első generációjának felfedezése óta, a gyógyszergyártó cégeknek nem volna szabad a babérjaikon ülni. Ne feledjük, hogy világszerte milliók szedik a tablettát" - mondja Strassmann professzor, akinek csapata 12 korábbi tanulmányt hasonlított össze, hogy a fenti eredményekhez jusson.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék