Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Veszekednek a szülők? Talán a gyereket is verni fogják!

Szerző: Babaszoba.hu

2010. szeptember 1. | Frissítve: 2015. november 4.

Forrás: Medipress

Egy kutatásból az derül ki, hogy az olyan háztartásokban nevelkedő gyermekek, ahol egyik vagy mindkét szülő agresszívan, illetve erőszakosan viselkedik házastársával, nagyobb valószínűséggel részesülnek testi fenyítésben.

A tanulmány kimutatta, hogy a háromévesek 65 százalékát náspángolták el legalább egyszer egy hónap alatt, és azokban a családokban, ahol a szülők egymással szemben erőszakosak vagy agresszívak, minden második háztartásban alkalmaznak testi fenyítést a gyerekekkel szemben.

Agresszió a családban


Catherine Taylor, a Tulane Orvostudományi Egyetem kutatója elmondta, hogy a Pediatrics szakfolyóiratban közzétett tanulmány célja a gyakori családon belüli erőszak és agresszió mintáinak alaposabb megismerése a szülők között, valamint a hároméves gyerekekkel szemben foganatosított testi fenyítés feltérképezése volt.

Médiatár főoldal
videó

Ezt ne tedd a gyermekeddel!

Ezt ne tedd a gyermekeddel!
"Azok a gyerekek kaptak a legnagyobb valószínűséggel verést, akiknek szülei egymással szemben agresszívak és erőszakosak" - foglalta össze Taylor. Taylor rámutatott, hogy a szülői agresszivitással és erőszakkal, valamint a testi fenyítéssel kapcsolatban készített más tanulmányoktól eltérően ez a tanulmány a sokak által kisebb jelentőségűnek tartott agresszív viselkedéseket vizsgálta a szülők között, a súlyos családon belüli erőszak helyett.

A vizsgálat az olyan gyakori pszichológiai agressziókra tért ki, mint például a barátokkal való találkozás tiltása, a pénz visszatartása, vagy a partner kritizálása és inzultálása.
Lori Evans, a New York-i NYU Langone Medical Center kutatója szerint nem meglepő, hogy ha valaki erőszakos a partnerével, vagy a partnere erőszakos vele szemben, nagyobb eséllyel üti meg a gyermekét. Az viszont nagyon is meglepő, hogy valami, ami köztudottan nem hatékony a gyermeknevelésben, még mindig ilyen elfogadott és gyakori.

Evans szerint igaz a régi párhuzam, mely szerint az autóvezetéshez jogosítványt kell szereznünk, ugyanakkor nem kell kurzust végezni ahhoz, hogy valaki szülő lehessen. A megelőzést kellene a középpontba helyezni, és meg kellene tanítani a szülőket arra, hogyan birkózhatnak meg a stresszel, és milyen alternatív megoldásokat alkalmazhatnak a nevelésben.

Videó: HáziPatika.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék