Gyerek

Véget érhet jövőre a kémiai szúnyogirtás

2020-tól jöhet a biológiai szúnyogirtás, ami hatékonyabb és nem öl meg minden rovart, ami az útjába kerül.
2019. Július 22.
Véget érhet jövőre a kémiai szúnyogirtás

Jövőre teljesen megszűnhet a légi, kémiai szúnyogirtás, amelyről az idei szezonban be is bizonyosodott, hogy nem túl hatékony. A hatékonysági kétségek mellett a másik fő probléma a kémiai szúnyogirtással, hogy nemcsak a szúnyogokra, hanem minden rovarra veszélyesek.

Magyarországon a kémia, légi szúnyogirtás dívik, miközben Nyugat-Európa országaiban a földi. A kettő között az a lényeges különbség, hogy a kémia irtás a már kifejlett szúnyogok számát igyekszik csökkenti, addig a földi a szúnyogok kifejlődését akadályozza meg. Utóbbi előnye az is, hogy a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedését is megakadályozza és sokkal kevesebb mérgező anyaggal terheli a környezetet.

A biológiai szúnyogirtással már lárvaállapotban elpusztíthatóak a szúnyogok egy olyan anyaggal, amely nem károsít más rovarokat. A kémia szer ezzel szemben minden, közel szúnyognagyságú rovarra negatívan hat. Nyugat-Európában éppen ezért szinte mindenhol a biológiai irtást végeznek – mondta Kőszegi Dániel, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke a 24.hu-nak.

Hozzátette, a kémiai irtás káros a méhekre is, ezért a méhészek értesítést kapnak a gyérítés pontos időpontjáról, hogy legyen idejük elköltöztetni vagy elzárni méheket a kémiai irtás idejére. Ez minden évben komoly nehézséget okoz. Emellett a kémiai gyérítésnek nincs hatástartóssága, amelyik rovar belerepül a vegyszeres ködbe, elpusztul, de például a fák alatt már nem 100 százalékos a szer hatása. Ráadásul a szer csak legfeljebb 10-15 percig tart.

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársa is úgy gondolja, hogy ideje lenne végre nagyobb hangsúlyt fektetni a biológiai irtásra.

Nyugat-Európában kémiai irtást csak akkor végezhetnek, ha annak közegészségügyi oka van, például járványveszély miatt. Ehhez képest Magyarország egész területét ezzel az idegméreggel fújják tele. Miközben vizsgálataink szerint azokon a területeken, ahol kémiai irtást végeznek, ott a szúnyogpopuláció négynaponta visszatér, újra kifejlődik. Ez szezonfüggő, de tény, hogy ugyanannyi lesz belőlük pár nap alatt – tette hozzá.

A 24.hu megkérdezte a katasztrófavédelmet is arról, mi az oka, hogy a biológiai irtás csak nagyon kis mértékben terjedt el Magyarországon. Magyarázatuk szerint a biológiai módszer alkalmazása elsőbbséget élvez minden olyan esetben, amikor ezt a helyszín és az időjárási viszonyok, illetve az évszak lehetővé teszi, azonban ez nincs mindig így. A rendkívül csapadékos május miatt árhullám vonult le folyóinkon, az esőzés és árhullám után pedig milliószámra keletkeztek pocsolyák olyan területeken, amelyek nem közelíthetők meg. Mindezeken túl a szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található.

Szerintük nem lehet biológiai készítménnyel kezelni minden egyes pocsolyát, kerti vödröt, lavórt.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu