Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Varázslények a Vajdahunyadvárban: jó szórakozás minden korosztálynak

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2019. október 24.

Forrás: babaszoba.hu

Az őszi szünet végéig még látogatható a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum épületében a Varázslények mesebeli küldetése családi kiállítás és játék. Mi is ott jártunk.

Varázslények: jó szórakozás minden korosztálynak
A Varázslények kiállítás és játék mesebeli küldetést ígér a beharangozóban és ennek a célnak tökéletesen meg is felel. Már a belépéskor flottul zajlik a jegyvásárlás és a beengedés, nincsenek kígyózó sorok, pedig olyan időpontban megyünk, ami frekventáltnak mondható.
A kiállítótérbe történő belépés előtt minden gyerek kap egy játékfüzetet, erre nagyon kell vigyázni, hiszen ebben gyűlnek a megoldott feladatok matricái. Mi azonnal elveszítjük a füzetet, de minden fennakadás nélkül kapunk újat.
A mese gazdag és érdekes, a történetben felbukkannak olyan mesebeli figurák, amelyeket ismerhetnek már a gyerekek, de olyanok is, amelyekkel még nagy valószínűséggel nem találkoztak, így pont annyira otthonos a történet, mint amennyire újszerű is.
A történethez sok információ társul, de kisebbeknél a minimálisra is lehet redukálni, nagyobbaknál azonban a mitológiai hátteret is elolvashatjuk, így az egészen aprók és a nagyobbacskák is érdekesnek és izgalmasnak találhatják. A történet sok-sok háttérinformációt tartalmaz, amit egy kisebb gyerek önmaga még egyáltalán nem, vagy csak nagyon lassan tudna elolvasni, ezért felnőttre mindenképpen szükség van, de nem a rejtvények megoldásához.
Nem túlzás a 4-99 éves korig ajánlás: láttunk ovisokat is bevonódni a játékba, de kiskamaszok is homlok ráncolva igyekeztek megfejteni a feladatokat. Merthogy minden állomáson valamilyen próbatétel elé állnak a gyerekek, így a sok információ adta tanulás mellett a kalandra is hangsúly kerül. A képek, szobrok, installációk hangulata meseszerű, mitikus, cseppet sem ijesztő vagy komor - ez is barátságossá teszi a játékot a kicsiknek is.
Ami kifejezetten pluszpontot érdemel, hogy az érzékszerveinkre is szükség van a játék során, így nem csak az intellektusunk dolgozik, hanem hallgatni, tapintani, szagolni is kell.
A játék az önellenőrzésre épít: mi magunk tudjuk egy-egy állomás után lecsekkolni, hogy jól oldottuk-e meg a feladatot vagy sem. Ezt mindenképpen érdemes komolyan venni és nem utólag beragasztgatni a matricákat a játék füzetébe. A kaland végeztével minden gyerek egy kis ajándékkal távozik, így a küldetés teljesítéséért megérdemelt jutalom sem marad el.
A VARÁZSLÉNYEK - Mesebeli küldetés című kiállítás és játék 2019. november 3-ig látogatható a Vajdahunyadvárban. A kiállítás és játék bejárása 1-1,5 órát vesz igénybe. Részleteket a Mezőgazdasági Múzeum honlapján találunk, illetve az esemény Facebook oldalán is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék