Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vannak ovik, ahol már közmunkások is vigyáznak a gyerekekre

Szerző: Babaszoba.hu

2022. augusztus 3.

Forrás: RTL Klub

Nagyon nagy az óvónőhiány - figyelmeztet a szakember. Sokan mennek nyugdíjba, ám nincs helyükre utánpótlás.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke, Fábián Katalin az rtl.hu-nak nyilatkozott az óvodákban uralkodó elkeserítő helyzetről. A szakember elmondta, hogy tömeges a nyugdíjazás, ezzel szemben egyre kevesebben választják az óvodapedagógusi szakmát, ráadásul sokan a végzősök közül elhagyják a pályát. Ami valahol érthető is: a kezdő bruttó 210 ezer Ft-os bruttó kereset valóban nem túl kecsegtető, ha valaki családot szeretne alapítani, egzisztenciát szeretne építeni.
A helyettesítéseket nem tudják kifizetni, és a kompetenciájukat is háttérbe szorítva érzik az új iskolaérettségi döntési rendszer révén. A munkaerőhiány miatt a munkamennyiség nő, a pénz azonban nem. A megoldhatatlannak tűnő helyzetekben már szakképzetlen munkaerővel kénytelenek áthidalni a krízist. 
A "legnehezebb helyzetekben a baranyai, borsodi, szabolcsi hátrányos helyzetű kistelepülések vannak" - idézi a szakembert a 24.hu az rtl-nek adott interjú alapján. Azt is elmondta, hogy tudomása van olyan óvodáról, ahol 3 csoportra a szükséges hat óvónő helyett mindössze 1 van, aki így 5 közmunkás kollégával dolgozik a gyerekek mellett
Nincs elég óvónő a rendszerben Fotó: Getty Images
Aggasztónak tartja, hogy ilyen "méltatlan" körülmények és működésképtelenség mellett szakmailag teljesen leamortizálódik az óvodai rendszer, csak gyerekfelügyeletet biztosítanak szakmai munka helyett. És még ha tudnak is erről a romló tendenciáról a családok, - érthető módon - a jelenlegi helyzet generálta egzisztenciális terhek miatt ez már csak sokadrangú gond számukra. 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék