Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Van ovi, ahol maradhat otthon a gyerek, van, ahol tiltják

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 18.

Forrás: Népszava

Több olyan óvoda is van, ahol megtiltották a szülőknek, hogy a járványra hivatkozva otthon tartsák egészséges gyerekeiket, míg más intézményekben megengedik, sőt van, ahol kifejezetten kérik is.

Van ovi, ahol maradhat otthon a gyerek, van, ahol tiltják (fotó: Getty Images)
A Népszavának több szülő és óvodapedagógus is beszámolt arról, hogy mennyire eltérő gyakorlatok vannak az óvodákban. Van olyan ovi, ahol mérlegelés nélkül elutasítják a szülők kérelmét, hogy az egyébként egészséges gyereket otthon tarthassák a koronavírus-járvány miatt. Más intézményekben a fenntartó önkormányzat biztosítja az otthonmaradás lehetőségét, de van olyan ovi is, ahol csak a délelőtti foglalkozásokat tartják meg.
Kővári Tamás, szülő, online petíciót indított, szerinte fel kéne függeszteni a kötelező óvodába járás szabályait a járványügyi vészhelyzet idejére. Kővári a Népszavának azt mondta, tud olyan esetről, amikor az óvodavezető ragaszkodott ahhoz, hogy a kisgyermek járjon óvodába annak ellenére, hogy az iskolás testvére járványügyi megfigyelés alatt volt. Kővári Tamás elmondta a lapnak, hogy a maszkviselést, a távolságtartást és a higiéniás szabályokat szinte lehetetlen betartani az óvodákban. Ezt alátámasztani látszik, hogy egy hét alatt majdnem megháromszorozódott a bezárt óvodák száma.
Verba Magdolna, a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke szerint ha egy szülőnek lehetősége van arra, hogy otthon tartsa óvodáskorú gyermekét, az óvodának ezt meg kell engednie. Az egészség védelme a legfontosabb, nincs olyan jogszabály, ami ezt felülírná.
Az óvodákban nincs kontaktkutatás, rendszeres szűrés, holott a kisgyermekek tünetmentes hordozók lehetnek. Orbán Viktor múlt héten jelentette be, hogy a pedagógusokat, köztük az óvodapedagógusokat is rendszeresen tesztelni fogják, de hivatalos részleteket továbbra sem közöltek.
A Népszava megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériuma, akik közölték: az intézmények vezetői adhatnak felmentést a gyerekeknek. A tanárok tesztelésével kapcsolatban azt írták: a logisztikai előkészítés még zajlik, a kormány a későbbiekben nyújt átfogó tájékoztatást.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék