Gyerek

Van olyan város, ahol már most beszerzik az életmentő injekciót a gyerekeknek

Valamennyi gyulai oktatási intézménybe még a héten kiviszik a súlyos allergiás reakciók gyors kezelésére szolgáló EpiPen injekciót. A használatát pedig megtanítják a tanároknak.
2022. Január 25.
Van olyan város, ahol már most beszerzik az életmentő injekciót a gyerekeknek (fotó: Getty Images)

Ha minden iskolában lenne olyan életmentő injekció, amelyet allergiás roham esetén a tanárok be tudnak adni a gyereknek, akkor megelőzhető lenne az allergiával összefüggő tragédia, írtuk tegnap az AllerGéniusz Egyesület javaslatáról. Gyulán minden oktatási intézmény az ígéretek szerint még a héten kap az életmentő EpiPen injekcióból.

Az EpiPen (30 kilogramm fölött) és az EpiPen Junior (15-30 kilogramm között) rovarcsípések vagy marások, ételek, gyógyszerek és egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók, valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható oldatos injekció – mondta Görgényi Ernő polgármester az MTI-nek.

Az önkormányzati Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Abdulrahman Abdulrab Mohamed főorvos tavaly kezdeményezte, hogy az “életmentő szerből” – fenntartótól függetlenül – mind a 27 gyulai közoktatási intézmény szerezzen be. Január közepén elhunyt egy hétéves gyerek Budapesten, miután súlyos, mogyoróérzékenység okozta allergiás reakció lépett fel nála.

Abdulrahman Abdulrab Mohamed elmondta, lesz két, hatóanyag nélküli oktatótoll is, amellyel megtanítják az EpiPen használatát az intézményekben dolgozóknak.

A szert szobahőmérsékleten, saját dobozában, fénytől elzárva kell tárolni. Körülbelül egy évig használható fel, lejárati idő előtt újat szereznek be belőle. Ha egy gyereknél súlyos allergiás reakció lép fel, a szert a comb külső részébe kell beadni, akár ruhán keresztül; farizomba nem szabad. Beadás után az érintett területet masszírozni kell, és mindenképpen hívni kell a mentőket – ismertette.

Tévhitnek nevezte, hogy a kalcium jó allergia esetén, éppen ellenkezőleg – mondta -, súlyosbítja a tüneteket.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, Gyulán egy gyermekről tudnak, akinél darázscsípés után lépnek fel súlyos reakciók; nála saját használatú EpiPen is van.

Görgényi Ernő emlékeztetett, a közalapítvány – amelynek fő feladata prevenciós, egészségmegőrző programok szervezése és lebonyolítása – korábbi javaslatára már több defibrillátort szereztek be, és általános iskolákban elindították a lisztérzékenységi szűrést. Hozzátette, tudomása szerint ez az önkormányzati program egyelőre egyedülálló Magyarországon.

Forrás: MTI