Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Van olyan iskola, ahol tömegesen szűrnek, már 30 koronást találtak

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 15.

Forrás: 24.hu

Kidolgozott protokolljuk van arra, hogy milyen eseményekre hogyan reagálnak, adományokból pedig létrehoztak egy nagyon gyors szűrési rendszert.

A Lauder Javne iskolában tömegesen szűrnek, már 30 koronavírusost találtak (fotó: Getty Images)
A budapesti Laude Javne Iskolában 21 diáknál és 9 pedagógusnál mutattak ki a koronavírus-fertőzést, miután közösségi finanszírozásban végzik a teszteket. Horányi Gábor az iskola igazgatója a 24.hu-nak az iskola protokolljáról is beszámolt.
Az iskola a szülőkkel együttműködésben létrehozta a Vissza az Iskolába alapot: adományokból, közösségi finanszírozásban végeznek PCR-teszteket a gyerekeken és a pedagógusokon.
A tanév kezdete előtt elvitték a gyerekeket kirándulni, majd meghatároztak veszélyeztetettségi szinteket, ami alapján jelentkezni lehetett a szűrésre. 82 embert teszteltek kezdésnek, közülük négynél azonosították a fertőzést.
A tesztelések azóta is folyamatosak, összesen körülbelül kétszáz mintavételnél járunk. Eddig 21 diáknál és 9 tanárnál diagnosztizálták a vírust, illetve hárman vannak az adatbázisban, akik már átestek a betegségen. A gyerekek esetében a tünetek minimálisak, szignifikánsan nem különböznek egy nátha tüneteitől, a tanárok esetében viszont más a helyzet. Bár szerencsére nem szorulnak kórházi ellátásra, életkorukkal arányosan egyre rosszabbul érzik magukat- mondta a lapnak Horányi Gábor, a Lauder igazgatója.
Előbb egy nyolcadikos osztály tagjainál mutatták ki a fertőzést, majd a tesztelésekből kiderült, hogy a gyerekek kétharmada és az osztályfőnök is fertőzött lett, de addigra már önkéntes karanténba vonultak. Szombaton jár le a két hét, ezért csütörtökön ismételten mintát vesznek tőlük, ha az negatív eredményt hoz, hétfőn visszatérhetnek az iskolába.
Egy másik esettel kapcsolatban arról beszélt, hogy egy tanár és az első osztályos lánya is fertőzött lett, ezért az osztályt hazaküldték, de mivel mindenkinek negatív lett a tesztje, folytatódhatott a tantermi oktatás.
Az igazgató elmondta, van kidolgozott protokollja az iskolának arra vonatkozóan, milyen eseményekre hogyan reagálnak, az adományok révén pedig létrehoztak egy nagyon gyors szűrési rendszert.
Horányi elmondta, hogy a védekezésnek kéz szintje van: a maszkviselés és a szűrés. Ha a szűrés száz százalékos lenne és el tudnánk érni, hogy fertőzött ne jöjjön iskolába, akkor nem kellene maszkot viselni. Ha a maszkviselés lenne 100 százalékos, akkor nem kéne szűrnie az iskolának. De egyik sem 100 százalékos, így egyensúlyt kell kialakítani a kettő között.
A Lauder igazgatója szerint katasztrófa lenne, ha otthon kellene mindenkinek maradnia. A járványügyi szempontok mellett a legfontosabb az, hogy csökkentsük az emberek szorongását, és ebben a közösség jó partner - mondta. Hozzátette, ha túl sok tanár betegedne meg, vagy túl sok osztály kerülne karanténhelyzetbe, akkor elképzelhető, hogy be kell csukniuk, de ezt szeretnék elkerülni.
Ennek az iskolának az alapvető vezetésfilozófiája egy decentralizált rendszer, ahol az emberek felelősséget mernek és tudnak vállalni, megvannak a döntési lehetőségeik, és nem egy csúcsvezető határozza meg azt, mi hogy történjen, legfeljebb a kommunikációt irányítja a kollégáival. Tiszteletben kell tartanunk mindenkinek a szorongását és annak a szintjét - mondta.
Az igazgató arról is beszélt, már most is vannak olyan óráik, amikor a gyerekek bent ülnek a tanteremben, a tanár viszont otthonról, kivetítve tanít, vagy azért, mert életkora miatt veszélyeztetettnek számít, vagy azért, mert fertőzött, de az állapota engedi, hogy oktathasson.
Nagyon közösségépítő, ami itt most zajlik. Egyrészről támogatjuk, segítjük egymást, ami nagyon felemelő, másrészről ugyanakkor igazságtalan is, hiszen mi meg tudjuk csinálni azt, amire a legtöbb helyen nincs lehetőség.
Az iskolaigazgató szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma elfogadja azt, amit ő mint helyben lévő vezető javasol, és minden héten tájékoztatja is őket a fejleményekről.
Mindenesetre ők továbbra is az Emmi protokolljával próbálják összehangolni a sajátjukat. Az iskola most már naponta frissülő járványügyi adatokat közöl a közösség felé.
Kézbe vettük a saját ügyeinket, és ennek köszönhetően kicsit más járványkép tud majd fokozatosan kialakulni. Ez inkább segítség a külső környezetünknek, a hatóságoknak, és abban bízom, hogy támogatni fogják az értelmezhető lépéseinket a jövőben is. Sokaknak éjjel-nappali munkát jelent ez, beleértve engem is, de lassan belejövünk. Nagy energia, de megtérülő energia - mondta.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék