Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Van, ahol 3 évig kell várnia egy gyereknek a fogszabályozásra

Szerző: Babaszoba.hu

2018. június 8.

Forrás: Népszava

Már a fogászati ellátásban is hosszú várólisták vannak, helyenként akár egy hónapot is várni kell egy fogtömésre, a gyerekek fogszabályozására pedig van ahol 3 éves a várólista. Azonnali intézkedést sürget a szakma.

Van, ahol 3 évig kell várnia egy gyereknek a fogszabályozásra
Ha most egy beteg bekopogtat az ajtón, és nem azonnali ellátásra van szüksége, legkorábban négy hét múlva tudom fogadni például fogtömésre - érzékelteti Nagy Ákos fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség alelnöke a baj nagyságát a Népszava cikkében.
Az orvos azt is elmondta, hogy tíz gyerekből kettő-háromnak biztosan szükséges lenne a fogszabályozás, de vannak olyan megyék az országban, ahol erre éveket is várni kell, például Zala megyében, ahol havonta csupán 45 órában rendel szakorvos, nagyjából három éves a várólista. De nem itt a legsúlyosabb a helyzet: Komárom-Esztergom és Nógrád megyékben öt évet kell várni a fogszabályozásra, ezeken a helyeken ugyanis csak egy fogszabályozó rendelés működik.
A WHO adatai szerint a 65-74 éves magyar emberek negyedének már egyetlen foga sincs. Erre az adatra nagyon egyszerű a magyarázat: az országban mindössze nyolc olyan rendelés működik, ami közfinanszírozott és ínybetegségekkel foglalkozik.
Az Országos Alapellátási Szövetség a problémára javaslatot dolgozott ki.
Az egyik lehetőség, hogy a jelenlegi praxisonként átlagos 900 ezer forintos havi finanszírozási összeget körülbelül 1,7 millió forintra kell emelni.
Ha ez nem megy, akkor a mostani betegfogadási időket kellene megfelezni. Ennek a megoldásnak a hatására azonban a kezelési listán a várakozási idő megduplázódna, és még egy sima "SZTK-s tömésre" is körülbelül egy évet kellene várni.
A szövetség által jelzett harmadik lehetőség, hogy a kormányzat a mostani ingyenes ellátások körét csökkenti és önrészt szab a betegeknek.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék