Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Újra terjed a gyermekbénulás Afrikában

Szerző: Babaszoba.hu

2018. július 7.

Forrás: babaszoba.hu

A rettegett poliovírus most újra terjed Afrikában, méghozzá egy elvileg már teljesen kiírtott típusa: a vírus nem "vad", azaz nem természetes úton terjed, hanem egy korábbi vakcinának köszönhetően kelt új életre a rossz körülmények között.

Kongóban egy régi vakcina okozta a mostani fertőzéseket
A Kongói Demokratikus Köztársaságban eddig 29 fertőzéses esetet regisztráltak, így a vírusfertőzést egyelőre nem lehet tömegesnek nevezni, de már az is ijedtségre ad okot, hogy terjed - írja az Index. Egy-két éve jelentették be a poliovírusról, hogy az orvostudomány fejlődésének hála a feketehimlő után ez az újabb félelmetes kór, amelyet sikerült teljesen kiírtani.

Hazánkban az ötvenes években volt nagyobb fertőzés

Az 1950-es években Magyaroszágon is volt egy nagyobb poliovírus fertőzés, ekkor 20 ezer gyerek betegedett meg - a vírus túlélői közül sokan életre szóló károsodást szenvedtek, sokan vastüdőre kényszerültek. Akkoriban a vírus miatt világszerte fél millióan haltak meg gyermekbénulásban, éppen ezért volt hatalmas eredmény a Salk-, majd a Sabin-oltóanyag megjelenése. A gyermekbénulás esetében különösen fontos a megelőzés, hiszen a betegségnek nincs ellenszere.
A megbetegedések száma a vakcina bevezetése után akkora mértékben csökkent, hogy 2016-ban bejelentették, hogy a nagyon közeli jövőben teljesen eltűnik a Földről,  és maximum csak néhány laborban elzárva tartanak majd poliovírusokat. Fertőzések általában már csak a legrosszabb helyzetű területeken fordulnak elő, ahol a tömeges immunizálást nem sikerül megoldani, főként a politikai instabilitás miatt - az Unicef számára is ezért annyira fontos a vakcinák beadása minden gyermeknek az egész világon.

Szájon át is vakcináznak

Kongóban azonban éppen egy vakcina okozza jelenleg az újabb megbetegedéseket. A vakcinát a világ nagy, főleg a szegényebb részén, szájon át adják be, mert ez az eljárás sokkal olcsóbb, mint a védőoltás. A vakcina a közelmúltig mindhárom poliovírus legyengített változatát tartalmazta: a kettes típus vad formájában 1999-ben teljesen eltűnt a Földről, ezért 2 éve már azért nem tartalmazza, mert nincs mi ellen védeni, így ez csak felesleges kockázatot jelent. A szájon át beadott vakcinában található vírus azonban rossz higiéniai körülmények között képes feléledni és újra fertőzni.
Szerencsére nagyon ritka, hogy az oltóanyag okozna megbetegedést: a WHO szerint ez 2000 és 2015 között összesen 760 esetben fordult elő, miközben több milliárd gyerek kapott vakcinát. Kongóban az új fertőzések alapvetően annak köszönhetők, hogy az ország egyes területein még sok a beoltatlan gyermek, akik ha időben kaptak volna vakcinát, most is egészségesek lennének. A betegség a forgalomból kivont, régi típusú vakcinának köszönhetően terjedt el: ez abból a 2016 előtti adagból volt, amelyet pont azért cseréltek le, hogy ilyesmi véletlenül se történhessen meg többé.

Végigsöpörhet Afrikán a fertőzés

A polio elleni vakcina legyengített vírusa vált újra virulenssé Kongóban, és ez képes ismét terjedni: a legújabb hírek szerint már nem csak a korábbi, szűk fertőzött területről, hanem ettől távol, az ugandai határ közeléből is jelentettek egy esetet. Ma egyértelműen az oltóanyagból származó kongói fertőzés veszélyezteti leginkább a polio kiírtását a Földön, Michel Zaffran, a WHO polio elleni globális küzdelmének vezetője szerint, a szakértők pedig úgy vélik, egy Afrikán átsöprő poliofertőzéstől is kell tartani.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék