Gyerek

Újra dolgoznál? – Turbózd fel az önbizalmad!

Közeledik a munkába állásod időpontja. Tele vagy kétséggel, hogy miként fog sikerülni a helytállás. Engedd el a félelmeidet és készülj fel az új időszakra.
2016. Június 23.

Természetes, hogy vannak benned félelmek, hiszen az otthon töltött idő alatt kiestél a munkahelyi ritmusból, de ne gondold, hogy a gyesről visszatérve gyengébb teljesítményre leszel képes. Az elmúlt időszak alatt rengeteget tanultál, fejlődtél is, kompetensebb lettél, mint gyermeked/gyermekeid születése előtt voltál. Nem hiszed? Akkor gondold végig.

A gyermekeiddel töltött időben napi szinten gyakorlod az empátiát, a rugalmasságot, a megfelelő időbeosztást, a türelmet és a csapatjátékot. Ezeket a készségeket mostantól a munkahelyeden is hasznosítani tudod majd.“Hat órában tértem vissza a munkahelyemre, és attól féltem, hogy elúszom majd a teendőimmel, és haza kell hoznom a munka egy részét” – meséli Anna. “De ezt tapasztaltam, hogy sokkal összeszedettebb, szervezettebb vagyok, mint korábban voltam. És ezt a főnököm is észrevette.”

Pedig már régen sem voltál rossz

Az új készségek megszerzése mellett azonban kétségtelen, hogy a munkahelyedre jellemző tevékenységek egy részéből tényleg kiestél egy ideje. De ez nem jelenti azt, hogy ne rázódhatnál vissza nagyon gyorsan. Emlékezz vissza azokra a pillanatokra, helyzetekre, amikor kifejezetten kompetensnek, hozzáértőnek élted meg magadat a munkád során. Idézd fel, amikor jól és jónak érezted magad abban, amit csinálsz.

Ugye, hogy volt ilyen? Próbáld fejben végiggondolni – de le is írhatod – mire volt szükséged ahhoz, jól végezd a munkádat. Ha bármilyen számítógépes rendszerrel vagy egyéb eszközzel dolgoztál, ami frissült, változott azóta, érdemes még a munkábaállás előtt, legalább nagy vonalakban, megismerned.

A főnököddel is jó, ha előre felveszed a kapcsolatot, és ha megoldható, röviden átbeszélitek, mit vár majd tőled.

“Egy svéd tulajdonú céghez tértem vissza, hét év után” – meséli Bori. “Amíg gyesen voltam, a munkatársak fele kicserélődött, és változott a szoftver is, amiben dolgozunk. Az első hét azzal telt, hogy folyamatosan tanácsot kértem a nálam akár 10-15 évvel fiatalabb kolléganőktől, akik kicsit távolságtartóan méregettek. Egészen addig, amíg a stockholmi marketinges kolléganőm meg nem tudta, hogy visszatértem, és lelkesen rám nem telefonált ebédidőben. Körülbelül tíz percet beszélgettünk – svédül – és ezalatt úgy éreztem, a helyemre kerültem. A munkatársaim csak angolul beszélnek, elvileg ma már nem elvárás, hogy megtanuljanak svédül, de valahogy ekkor esett le nekik, hogy nem egy túlkoros kezdő vagyok, hanem visszatérő.”

Képzeld el: még jobb leszel

Bár tudod, hogy korábban is jó munkaerő voltál, és azzal is tisztában vagy, hogy az otthon töltött idő is a hasznodra volt, mégis maradhat benned aggodalom. Ha így van, próbáld segítségül hívni a fantáziádat. Gyűjts össze körülbelül öt olyan szót, vagy kifejezést, amiket szeretnél, hogy jellemzőek legyenek rád a munkahelyeden. Pl: megbízható vagyok, kedvelnek a kollégáim, jól kijövök a főnökkel stb. Ezután hunyd le a szemed, és képzeld el egy munkanapodat, amelyben az általad megálmodott módon viselkedsz, és a többiek is úgy viselkednek veled.

Ha a munkakezdést megelőző 2-3 hétben minden nap szánsz erre mondjuk öt percet, akkor az első napon észrevétlenül is sugározni fogod magadról az üzenetet: tudom, hogy minden rendben lesz.“A munkábaállásom előtt két hónappal hirtelen rám tört a pánik”, – meséli Karolina.

“Kezem-lábam remegett a gondolatra, hogy felveszem a kosztümömet, sminkelek, elviszem a gyereket az oviba, és elindulok a munkahelyemre. Nagyon ijesztőnek tűnt. Egy barátnőm összeismertetett egy coach-csal, aki rengeteget segített. Már két héttel a munkakezdés előtt minden nap felöltöztem, sminkeltem, és úgy vittem Dávidot az oviba. Mire eljött az első munkanap, egész otthonosan mozogtam a szerepemben.”

És ha hibázol?

Oké, ez elég jól hangzik, de a kisördög a fejedben lehet, hogy mégis azt suttogja: tuti, hogy valamit elrontok az első napon. Tuti, hogy gyanakvóan néznek majd a többiek. Tuti, hogy már az első nap hívni fognak a gyerek miatt…

És tudod, mit? Lehet, hogy a kisördögnek (is) igaza van.

Könnyen lehet, hogy az első napok nem mennek majd pont olyan gördülékenyen, ahogy magad elé képzelted. De ez nem jelenti azt, hogy félned kéne a váratlan helyzetektől.

Ha végigmérnek, gondolj arra: ez természetes, hiszen kíváncsiak rád. Ha hibázol, fogadd el: természetes, hiszen most kezdted újra. Ha hívnak a gyerek miatt, az is természetes. És legfőképpen: a kollégáid egy része már átment ugyanezen, hidd el, sokkal megértőbbek lesznek, mint elsőre gondoltad.

Felkészülni, vigyázz…

Rendben, most már szinte teljesen felkészültél, de néhány aprósággal még tovább növelheted a komfortérzetedet:

  • Érdeklődj, hogy van-e formális vagy informális csapatépítő tréning, családi nap vagy valami hasonló az otthon töltött időszakod vége felé, és ha van, menj el rá.
  • Ha nincs, akkor más módon, akár telefonon vedd fel a kapcsolatot előre azokkal a kollégákkal, akikkel korábban is jóban voltál.
  • (És a főnököddel is, de ezt már mondtuk.)
  • A gyermeked bölcsijében vagy ovijában beszéld meg, hogy az első munkaheteden lehetőleg a párodat vagy az édesanyádat hívják , téged csak akkor, ha tényleg muszáj.
  • Lepd meg magad a munkába állás örömére egy cipővel, ruhadarabbal vagy ékszerrel, amit viselni tudsz, és amitől csodálatosan érzed magad.
  • Kapcsolódó cikkeink:

  • Visszatérés a munkába: legfontosabb tudnivalók
  • A folyamatos munka bűntudatba kergeti az anyákat
  • Prezentáció vagy pelenka?
  • Forrás: Kismama magazin