Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Új bőrt kapott egy pillangógyerek

Szerző: Babaszoba.hu

2017. november 10.

Forrás: babaszoba.hu

A 7 éves fiú bőre a epidermolízis bullóza nevű betegség miatt olyan törékeny volt, mint a pillangó szárnyai. Bár sok ilyen beteg (tízből négy) a serdülőkort sem éri meg, a fiú új esélyt kapott az élettől egy génterápiás eljárásnak köszönhetően.

A pillangógyerekek bőre olyan törékeny lehet, mint a pillangó szárnya


A Németországban élő fiú 2015-ben rettentően rossz állapotban került be a Bochumban található Ruhr Klinika gyermek osztályára, szinte az egész teste eleven seb volt - olvasható a BBC-n. Orvosai semmi jóval nem kecsegtették a szülőket. Ám egy biológusokból álló olasz csapat olyan génterápia lehetőségét ajánlotta fel nekik, ami bár kísérleti fázisban volt, megoldást jelenthetett a ritka betegségnek számító epidermolízis bullóza (epidermolysis bullosa) okozta problémákra.
A tudósok kerestek a fiún egy 4 cm-es ép bőrfelszínt, azt kivették a bőrből, DNS-ét javították, majd létrehoztak egy akkora bőrfelületet, aminek visszaültetésével a gyermek testének 80 százalékát sikerült lefedni.
A beültetés óta 21 hónap telt el, ez eredmények nagyon jók. A fiú azóta is jól van, nincs hólyagosodás. Úgy tűnik, a kezelés hosszú távon is hatásos - az őssejtek egy csoportja folyamatosan képes megújítani a genetikailag módosított bőrsejteket. Az apa elmondása szerint teljesen megváltozott a kisfiú élete - újra iskolába jár, focizik, végre játszhat a többi kisgyerekkel.
A BBC videója a kisfiúról:
További cikkek bőrbetegség témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék