Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Üdítőkkel verik át az antigén gyorsteszteket, hogy ne kelljen suliba menniük

Szerző: Babaszoba.hu

2021. július 8.

Forrás: Telex.hu

Hónapok óta világszerte kólával, almalével és narancslével verik át az antigén gyorsteszteket a gyerekek, hogy ne kelljen iskolába menniük. A TikTokon már oktatóvideók is keringenek a témában.

Üdítőkkel verik át az antigén gyorsteszteket, hogy ne kelljen suliba menniük (fotó: Getty Images)
Gyerekek világszerte kólával, almalével és narancslével verik át az antigén gyorsteszteket, hogy az álpozitív eredmény miatt ne kelljen iskolába menniük - írja a Telex a BBC nyomán. December óta oktatóvideók is találhatók erről a TikTokon.
Mark Lorch, a Hulli Egyetem kémia és tudományos kommunikációs tanára letesztelte, és az átverés tényleg működött.
Ezek a tesztek úgy működnek, hogy a levett mintát egy olyan anyaghoz kell keverni, ami biztosítja a megfelelő pH-szintet, majd a levett mintát a tesztre kell csepegtetni. A folyadék antitesteket és aranyrészecskéket áztat ki az eszközben található nitrocellulóz csíkból, amik rátapadnak a mintában található vírusrészecskékre. Az aranyrészecskék pirosak, ezért jelenik meg egy piros csík a T betű mellett, ha a teszt pozitív.
A kóla, az almalé és a narancslé meglehetősen savasak, 2,5 és 4 között van a pH-juk. Az antitestek ehhez képest az ereinkben található semlegesebb, 7,4-es pH-hoz vannak szokva, tehát nem tesz jót nekik a savas környezet.
Ha nyers üdítőt csepegtetünk a tesztre, akkor egy köztes anyag nélküli, savas pH-jú folyadék éri az antitesteket. A savas folyadéktól megváltozik a fehérje szerkezete, és így nem tudja ellátni az eredeti funkcióját - tehát nem fog rákapcsolódni a vírusrészecskékre.
Ettől függetlenül rá akarnak kapcsolódni valamire, és az aranyrészecskék pont kéznél vannak, így kialakul az álpozitív eredmény.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék