Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

UNICEF: rekordalacsony szintre csökkent tavaly a gyermekhalandóság

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 9.

Forrás: UNICEF

A koronavírus-járvány veszélybe sodorhatja az évek során elért eredményt - közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

UNICEF: rekordalacsony szintre csökkent tavaly a gyermekhalandóság (fotó: Getty Images)
Mintegy 5,2 millió ötévesnél fiatalabb gyermek halt meg tavaly jórészt elkerülhető okokból az UNICEF jelentése szerint, ami lényegesen alacsonyabb érték, mint a statisztikai felmérés kezdetekor, 1990-ben feljegyzett 12,5 millió haláleset.
Az olyan betegségek megelőzése és kezelése, mint a születéskori komplikációk, a tüdőgyulladás és a malária, illetve az oltóanyagok kulcsszerepet játszottak több millió gyermek életének megmentésében az utóbbi három évtizedben.
A jelentés szerint a gyermekhalálozások több mint felét a Szaharától délre elhelyezkedő országokban jegyezték fel tavaly, 28 százalékát pedig Közép- és Dél-Ázsiában.

Idén a pandémia komolyan megterhelte az egészségügyi ellátórendszereket, gyermekek millióit sodorva veszélybe - hangsúlyozta az UNICEF.

"A nemzetközi közösség már túl messzire jutott a megelőzhető gyermekhalálozások felszámolásában ahhoz, hogy a koronavírus-járvány feltartóztasson minket" - fogalmazott Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. "Az egészségügyi rendszerek és szolgáltatások újraindításához égetően szükséges beruházások nélkül ötévesnél fiatalabb gyermekek, különösen csecsemők milliói halhatnak meg" - tette hozzá.

Az UNICEF által a nyáron megfigyelt 77 ország kétharmada jelentett fennakadásokat a gyermekek egészségügyi ellátásában, betegségekkel szembeni beoltásában. A gondok főként arra vezethetőek vissza, hogy a szülők koronavírus-fertőzéstől tartva kerülték a klinikákat, amelyek egy része be is zárt, illetve csökkentett kapacitással működött.
A gyermekhalandóság Afganisztánt, Bolíviát, Líbiát, Szudánt és Pakisztánt érintette a legsúlyosabban.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék