Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

UNICEF: Milliókkal nőhet az alultáplált kisgyerekek száma a COVID miatt

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 19.

Forrás: UNICEF Magyarország

A koronavírus-járvány komoly hatással van a gyerekek életére - írja legújabb, a Gyermekek Világnapja előtt nyilvánosságra hozott jelentésében az UNICEF.

UNICEF: Milliókkal nőhet az alultáplált kisgyerekek száma a COVID miatt (fotó: UNICEF Magyarország)
Miközben a fertőzött gyerekek tünetei általában enyhék, a növekvő fertőzöttségi adatok és a járvány oktatásra, valamint táplálásra gyakorolt hosszútávú hatásai egy egész generáció jóllétét fenyegetik.
"A járvány alatt végig tartotta magát egy mítosz, mely szerint a gyerekeket kevésbé érintette ez a betegség. Mi sem állhat távolabb a valóságtól" - mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. "A gyerekek is megbetegedhetnek és terjeszthetik a betegséget, ám ez csak a jéghegy csúcsa. Az alapvető szolgáltatásokban keletkezett zavar és a növekvő szegénység jelenti a legnagyobb veszélyt a gyerekek számára. Minél tovább húzódik a krízis, annál súlyosabb lesz a hatása a gyerekek egészségére, jóllétére és táplálására. Egy egész generáció jövője került veszélybe" - mondta Fore.
A jelentés szerint november 3-ig 87 vizsgált országot figyelembevéve minden 9 COVID-19 fertőzésből 1-et 20 év alatti gyerekek vagy fiatalok szenvedtek el, vagyis a 25,7 millió fertőzés 11%-át. További kutatások és tesztelés szükséges ahhoz, hogy jobban megértsük, milyen hatással van a vírus a legsérülékenyebb gyerekekre.
A járvány eddigi csúcspontján az iskolabezárások a világ diákjainak több mint 90 százalékát (1,5 milliárd gyerek) érintették, ekkor 463 millió gyereknek nem volt semmilyen hozzáférése az elektronikus oktatáshoz. Novemberben elején 572 millió gyereket érintenek az iskolabezárások.

November 20-a a Gyermekjogok Világnapja, 31 évvel ezelőtt ezen a napon fogadták el az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely világszerte garantálja a gyermekek jogait.


A járvány súlyos fennakadásokat okozott az egészségügyi és szociális ellátórendszerekben, derül ki az UNICEF 140 országot vizsgáló jelentéséből.
A vizsgált országok egyharmada legalább tízszázalékos visszaesést tapasztalt az egészségügyi szolgáltatások - például vakcináció, terhesgondozás, gyermekkori fertőző betegségek kezelése - terén.
Negyven százalékos visszaesést mutatnak a nők és gyerekek élelmezésével foglalkozó szolgáltatások 135 országban. Több mint 250 millió öt éven aluli gyerek nem jut hozzá a potenciálisan életmentő vitamin kiegészítőkhöz.
A legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén kétmillió öt év alatti gyermek halála és 200 ezer halva születés várható a következő 12 hónapban az egészségügyi és egyéb szolgáltatások felfüggesztése és a táplálási elégtelenségek miatt.
További 6-7 millió 5 év alatti gyermek szenvedhet sorvadástól vagy súlyos alultápláltságtól, ami havi 10 ezer öt év alatti gyermek halálához vezethet - többségében Afrika szubszaharai régiójában, valamint Dél-Ázsiában.
Tizenöt százalékkal 150 millióra nőtt a mélyszegénységben élő - oktatáshoz, megfelelő táplálékhoz, egészségügyi ellátáshoz vagy ivóvízhez hozzá nem férő - gyerekek száma.
(fotó: UNICEF Magyarország)
Az UNICEF a jelentésben hat pontban kéri a kormányokat és egyéb partnereit, hogy biztosítsák a gyermekek oktatását, csökkentsék közöttük a digitális különbségeket, biztosítsák számukra a hozzáférést az egészségügyi szolgáltatásokhoz, valamint az ivóvízhez és megfelelő táplálékhoz, tegyenek a növekvő gyermekszegénység ellen és támogassák a katasztrófahelyzet, vagy fegyveres konfliktus áldozatául esett családokat.
A gyermekbántalmazási esetek számának növekedése a járvány másik veszélyes hozadéka. A bezártság, a megnövekedett online jelenlét és az egzisztenciális félelmek növelik a fizikai, verbális, szexuális bántalmazás lehetőségét. Az UNICEF Magyarország a Gyermekek Világnapjához közeledve indította el Ismerd fel és tegyél ellene című kampányát.
A világnapon 14 órától az UNICEF Magyarország Facebook oldalán tartalmas online beszélgetéseket követhetnek az érdeklődők ismert szakértők közreműködésével. A kerekasztal beszélgetések olyan témákat járnak körbe, mint az öröklött rossz szülői minták meghaladása, az intézmények falain belüli erőszak, valamint az online szexuális zaklatók elleni védekezés. Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/853056522163864
A világnap estéjén 9 városban két tucat ikonikus épület kap kék díszkivilágítást, így emlékeztetve a gyermekjogok fontosságára. Többek között kék fényben úszik majd a Szabadság-szobor, a MÜPA, a Duna Aréna és a Puskás Aréna, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy-egy épülete, továbbá a Debrecenben a Nagyerdei Víztorony, a tatai Fellner Jakab Kilátó és a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó.
Az UNICEF Magyarország arra kér mindenkit, hogy november 20-án, amennyiben teheti, hívja a 136 66-os adományvonalat, vagy küldje el SMS-ben a Teszek ellene mondatot. Minden hívás és SMS 500 forinttal támogatja az UNICEF bántalmazás elleni munkáját. A szervezet kéri, hogy az érdeklődők látogassanak el az unicef.hu/bantalmazas oldalra és regisztráljanak az ingyenes mesterkurzusra. Pénteken öltözzünk mindannyian kékbe, osszunk meg egy képet, jelöljük az @unicefhungary oldalát és használjuk a #WorldChildrensday hashtaget, ezzel is jelezve, hogy a gyermekek biztonsága mindannyiunk közös felelőssége.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék