Gyerek

Túl sok játék, túlzott féltés, túl kevés szabály

A szülők a legjobbat szeretnék a gyermekeiknek, de sok szülő túlzásokba esik a gyermeknevelés során. Túl sok játék, túlzott féltés, túl kevés szabály - a legtipikusabbak.
2018. Szeptember 20.
Amikor a szülő túlzásba esik

A szülők ezeket a túlzásokat nem azért teszik, mert ártani akarnak a gyerekeiknek, épp ellenkezőleg, úgy gondolják, hogy ezzel segítik őket. A túlzásba vitt dolgok azonban attól fosztják meg a gyerekeket, hogy felnőttként képesek legyenek megbirkózni nehéz helyzetekkel.

A túlzásba vitt dolgok, mint a túl sok játék, túl sok program, túlszeretés, túlféltés vagy a feladatok hiánya nem szolgálja a gyermek érdekeit.

Annak ellenére, hogy a szülők szándéka nyilvánvalóan jó, nem biztosítják azokat a feltételeket és tapasztalatokat, amelyek szükségesek a gyerek fejlődéséhez, nem felel meg az életkoruknak, a tehetségüknek. Sokszor ezek a döntések nem a gyerekről, hanem sokkal inkább a felnőttről szólnak.

Nemrég vettem a fiamnak egy új sílécet. Az első használatnál eltörte. Gyorsan elrohantam, és vettem neki egy másikat, mert másnak utaztunk síelni – mondja egy apa.

Ebben a helyzetben az apa szeretett volna elutazni és síelni, ezért gyorsan vett egy másik sílécet, ahelyett, hogy a fia a régi sílécét használta volna.

Ritkán kérem meg a gyerekeimet, hogy segítsenek a házimunkában. Csak egyszer vagyunk gyerekek. Különben is, gyorsabban megcsinálom magam a házimunkát, ráadásul nem kell hallgatnom közben az akadékoskodást. Túlzásba viszem?

Az anya csak azt akarja, hogy a gyermekeinek gyermekkora legyen, mert az övét valószínűleg ellopták.

De mit is jelent a túlzás a gyermeknevelésben?

  • Túl sok játékot, ruhát, kiváltságot, szórakozást, tábort, sportot
  • Túlzott féltést, túlzásba vitt figyelmet, mindennek a megteremtését a gyermek körül
  • Túlságosan kevés korlátot és feladatot: nincs szükség házimunkára, nincsenek szabályok, nincsenek elvárások

Ezek a túlzásba vitt dolgok a gyermek felnőttkorára lesznek hatással. Kutatások szerint ők lesznek azok, akiknek azonnali kielégülésre lesz szükségük, rossz lesz az önkontrolljuk, hálátlanok lesznek, azt hiszik, hogy mindenhez joguk van, túlköltekezésre hajlamosak, túl fontosak lesznek számukra a materiális dolgok, gazdagságra, hírnévre vágynak, nem vágynak igazi kapcsolatokra, nem közösségi emberek, nem tudják mi az elég, felelőtlenek, mindig a figyelem középpontjában akarnak lenni.

Így tudsz változtatni, ha már belecsúsztál a túlzásokba:

  • ha mind a három típusba tartozol, akkor apránként kezd: először csak egyen változtass, majd jöhet a másik kettő is.
  • határozd meg, hogy mely szabályok nem változtathatóak meg, és melyek azok, amelyekben születhet kompromisszum

    tanítsd meg a gyermekedet, hogy tisztelje az embereket és a tárgyakat

  • a szabályok érvényesítésében legyél következetes
  • tanítsd meg a gyermekedet arra, hogy a család minden tagja kiveszi a részét a házimunkából.

(Forrás: psychologytoday.com)

Kapcsolódó cikkeink: