Gyerek

Tüdőátültetés: Dorka állapota gyorsan javul

Napokon belül hazatérhet a kórházból Máté Dorka, az a 13 éves lány, akin Magyarországon elsőként hajtottak végre tüdőátültetést.
2018. Április 20.
(A kép csak illusztráció)

Ezt Merkely Béla mondta el, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese az M1 aktuális csatornán pénteken. Jelezte: korábban 24 gyereket készítettek fel ilyen beavatkozásra, azokat a műtéteket Bécsben végezték el magyar orvosok.

Merkely Béla megjegyezte: Magyarország a transzplantáció terén “világhatalomnak számít”, hiszen tízezer fölé ért a szervátültetések száma, tavaly decemberben pedig végrehajtották az ötszázadik hazai szívátültetést. Szerdán jelentették be, hogy elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt; a 13 éves Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára.

A műtétet a Semmelweis Egyetem (SE) és az Országos Onkológiai Intézet (OOI) együttműködésében március végén végezték el.

Kásler Miklós, az OOI főigazgató főorvosa azt mondta, rendkívüli öröm számára, hogy a kislány műtétje sikeres volt itthon. Kiemelte, hogy 2015 óta – amióta felnőtt-tüdőátültetést végeznek Magyarországon – csak egy magyar pácienst kellett Bécsben operálni.

A professzor közlése szerint világszerte igen ritka a gyermekeken elvégzett tüdőátültetés, az ilyen beavatkozások száma nem haladja meg a százat a világon.

Szabó Attila, a SE I. sz. Gyermekgyógyászati klinikájának igazgatója bravúrosnak minősítette a beavatkozást, és hozzátette, a két intézmény szakembereinek magas színvonalú, összehangolt munkája tette lehetővé a magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt.

Jelenleg az intézményben kétszáz gyermek transzplantációs utógondozását végzik, 2005-2018 között huszonöt magyar gyermek kapott új tüdőt, ám azokat a beavatkozásokat Bécsben végezték.

Elek Jenő, az OOI aneszteziológiai és központi intenzív terápiás osztályának vezetője a kislány műtét előtti állapotáról azt mondta, Dorka veleszületett cisztás fibrózisban szenvedett, és a betegség miatt az egyik oldalon egyáltalán nem volt tüdőfunkció, a tüdő másik oldalán pedig légmell alakult ki.

Ezzel a genetikai betegséggel évente 20-22 gyermek születik, de nem minden beteg állapota fordul nagyon súlyosra – mondta a professzor. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti klinika docense, az OOI osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a műtét hat órán át tartott. Mint fogalmazott, büszke arra, hogy Magyarországon el tudnak végezni egy ilyen horderejű beavatkozást.

Az operáción átesett kislány azt mondta, az első levegővétel nehéz volt, “de most itt vagyok fitten”. “A műtét után annyira sok levegőm volt, hogy úgy éreztem, a hasamban is levegő van” – mondta jókedvűen a kislány. Dorka “bakancslistáján” sok terv van, szeretne megtanulni síelni, eljutni Ausztráliába az unokatestvéreihez és sokat utazni, hogy “bepótolja ezt a 13 évet”.

Forrás: MTI