Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Trükkök, hogy több vizet igyon a gyerek

Szerző: Szalma Erika

2014. augusztus 16. | Frissítve: 2017. május 8.

Forrás: Kismama magazin

Nem issza meg a vizet a kicsi? Vagy csak néhány kortyot nyel, ha már végképp nincs más? Te pedig inkább adsz gyümölcslevet vagy teát, csak igyon valamit? Az alábbi trükkök segítségével talán kicselezheted.

Saját pohárka mesefigurával

Sokkal izgalmasabb a legegyszerűbb ital is, ha igényesen van tálalva. Legyen saját pohárkája a kedvenc mesefigurájával! Tehetünk bele kanyargós szívószálat is, azt általában imádják a kicsik. Praktikus az átlátszó pohár, könnyebb megállapítani, mennyi van még benne. És ha egy kancsóban az asztalra készítjük a vizet, mindig kéznél lesz, nem felejtjük el mi sem. Egy fedeles poharat pedig a kocsiba is bekészíthetünk.

Gyümölcsös jégkocka

Ha apró gyümölcsöket (áfonyát, ribizlit, málnát) vagy gyümölcsdarabokat teszünk a jégkockatartóba, mielőtt felengednénk vízzel, szép színes jégdarabkákat kapunk. A gyerekek biztosan szívesen kevergetik a poharukban, a gyümölcsös jégtől ráadásul picit ízesebb is lesz az ital.

Evés után ivás

Vezessünk be egy új szabályt: minden egyes étkezést egy pohár vízzel fejezzünk be! Talán túl egyszerűnek tűnik, de így mi sem feledkezünk meg róla. Mutassunk jó példát a gyereknek, mi is igyunk vele együtt. Ha szűrt csapvizet iszunk, készítsük a kancsót az asztalra, úgy sokkal barátságosabb, mint ha közvetlenül a csapból töltenénk.

Trükkök, hogy több vizet igyon a gyerek

Minden 30. pohár után jutalom

Kihasználhatjuk a gyerekekben rejlő versenyszellemet a jó ügy érdekében. A játék lényege, hogy minél hamarabb megteljenek a táblára rajzolt pohárkák. Aki ügyes, pár nap alatt elérheti a célt, ami valamilyen kis jutalmat rejt. Persze ne essünk túlzásba, a lényeg, hogy motiváló legyen. Akár a testvérkék versenyezhetnek is, ki ér hamarabb a célba. És a nagyobbacskák a játék közben maguk színezhetik ki a poharakat.

A gyümölcslé legyen "ünneplős" ital

Nem egyszerű betartani, mert a kicsik általában édes italokat, gyümölcslevet isznak legszívesebben. De ha mi, felnőttek is jó példát mutatunk, és következetesen tartjuk magunkat ahhoz, hogy hétköznap csak vizet iszik a család, a gyerek is meg fogja szokni. Étteremben vagy vendégségben engedélyezhetjük a gyümölcslevet, szörpöt.

Mennyi folyadékra van szüksége a babának naponta?

0-6 hónap: 150-190 milliliter testsúly-kilogrammonként. Egy 4 kilós baba szükséglete 600-750 milliliter. (Az anyatej mellé csak különösen nagy melegben vagy lázas állapot estén kell vizet is adni.)
6 hónap - 2 év: 1 liter 10 kg testsúlyra számítva. Vagyis egy 12,5 kiló súlyú gyerek 1,25 liter folyadékot igényel.
2-3 év: 900 ml - 1 liter 10 kg testsúlyra. Egy átlagos, 14,5 kiló súlyú háromévesnek legalább 1,3 liter folyadékra van szüksége naponta.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék