Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Toxikus sokkot okozhat az arcüreggyulladás

Szerző: Babaszoba.hu

2009. június 19. | Frissítve: 2016. január 10.

Forrás: Medipress

A gyermekeknél fellépő toxikus sokkok 20 százalékáért is felelősek lehetnek az arcüreggyulladások - derült ki egy tanulmányból.

A toxikus sokk szindróma jellegzetes tünetei a láz, a kiütések és az alacsony vérnyomás, ezt a betegséget sokan a tamponhasználattal és a menstruációval hozzák összefüggésbe. Bár nem annyira közismert, de számos más kockázati tényező is létezik a toxikus sokk szindróma szempontjából, ilyenek a sebészeti metszések gyulladásai, a szülés illetve vetélés után fellépő fertőzések és számos kötőszöveti károsodás.

Dr. Kenny H. Chan, a Colorado Egyetem Orvosi Kara és a Denveri Gyermekkórház kutatója munkatársaival együtt összesen 76 gyermek orvosi adatait dolgozták fel, az átlagéletkor 10 év volt, valamennyien toxikus sokk szindrómában szenvedtek. Közülük 23-nál állították fel az akut vagy krónikus nátha és arcüreggyulladás diagnózisát is. A 23 gyermekből tízen kerültek intenzív osztályra - négyüknél kellett keringéstámogatást alkalmazni, hatuknál pedig műtétet végezni.
A kutatók szerint tehát a nátha-arcüreggyulladás és a toxikus sokk viszonylag gyakran fordul elő, ebben az esetben 21 százalékban, ami nem kevés. "Nagyon fontos, hogy az orvosok, különösen a gyermekintenzíves szakorvosok felismerjék, hogy a nátha és az arcüreggyulladás önmagában is okozhat toxikus sokk szindrómát" - írják a szerzők.

Nátha és arcüreggyulladás


"Amennyiben felmerül a toxikus sokk szindróma diagnózisa és nincs más ok, meg kell vizsgálni az arcüregeket. Ha a klinikai állapot megengedi, fül-orr-gégész konzulenst kell hívni, le kell oltani az arcüregeket és át kell mosni azokat." A tanulmány az Archives of Otolaringology - Head & Neck Surgery folyóiratban jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

Ezek is érdekelhetnek:
 • Ritkán szúrják
 • Gyógyító meleg a fájdalomra
 • Füles kérdések, torokszorító gondok
 • Ártalmas óvatoskodás?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék