Gyerek

Továbbra is sikeres a Belevalók program

A cukorbetegségre, a diabetikus élelmiszereket érintő változásokra és az egészséges desszertekre hívták fel a figyelmet a Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűritagjai.
2016. Május 04.

Idén is megrendezik a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt: június 15-ig az ország bármely cukrászdája pályázhat, akár több tortával is. Ahogy korábban, úgy most is csak egészséges tortarecepteket vár a zsűri, azaz fehér liszt és hozzáadott cukor nélkül készült tortákét. Nyáron pedig háziverseny is lesz hobbicukrászoknak.

A sajtóeseményen a verseny zsűritagjai (Erős Antónia, Mautner Zsófi, Vadon Jani és Jókuti András) egészséges desszertet készítettek, részben azért, hogy bevezessék a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, másfelől, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy július 20-tól egy európai uniós rendelet értelmében megszűnik az élelmiszereken a diabetikus megjelölés.

A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érint, eddig ugyanis elég egyértelmű, és könnyen átlátható volt, hogy melyek a diabetikus termékek. Nyártól azonban a címkék alapos olvasgatása és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból – pl. alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz – tájékozódhatnak a vásárlók egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány (amelyet Erőss Antónia 2005-ben hozott létre azért, hogy a cukorbetegséget minél több ember megismerje) azt ígérik, segíteni fogják az eligazodást.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 3 éve indította el „Belevalók” néven ingyenes képzését pedagógusoknak, hogy felkészítse őket a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra. Ma Magyarországon gyakori, hogy nem veszik fel a cukorbeteg gyereket óvodába, illetve iskolai ellátásuk körül is sok a kérdőjel. A „Belevalók” indulása óta 25 oktatást tartott az alapítvány, melyen 2000 pedagógus szerzett ismereteket a cukorbeteg gyermekek gondozásáról és harmadik éve része az ELTE hivatalos képzési programjának is.

Idén is lesz Cseppont Patikahetek: május 17-31. között a már megszokott vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés mellett különféle akciók is várják az az érdeklődőket az alapítvány logójával ellátott Cseppont Patikákban.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Amit már a kisgyermekes szülőknek is érdemes tudni a cukorbetegségről és az elhízásról
  • I. típusú diabétesz
  • Cukorbetegség: a diétától a gyógyszerekig
  • Még kevesebb cukrot ajánlott adni a gyereknek
  • Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány