Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tönkre teheti a gyerek fogát a cumisüveg?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 16.

Forrás: babaszoba.hu

Nem is sejtenénk, hogy ennyi helyről les ránk a veszély.

Dr. Katia Jedeon, a Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet egyik vezető munkatársának nemrégiben kiadott tanulmánya szerint a biszfenol A (BpA) és a vinklozolin végérvényesen tönkre tehetik a gyermekek fogait.
Az elsőre talán semmitmondó BpA-ról nem árt, ha tudjuk, hogy ez a világ egyik legnagyobb mennyiségben előállított kemikáliája, legfőképpen polikarbonát műanyagok gyártásához használják. Felhasználása olyannyira elterjedt, hogy a cumisüvegek, palackok, ételhordók, műanyag tányérokon át, mikrohullámú készülékekben használt edények, vízvezeték csövek és számos háztartási eszköz, de esetenként néhány fogtömés is tartalmaz biszfenol A-t.
A BpA tudományos kutatások alapján felelőssé tehető rákos megbetegedésekért, cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, pajzsmirigy rendellenességekért, emellett születési rendellenességekért, az agyi fejlődés rendellenességeiért és viselkedési zavarokért. Vizsgálatok szerint a BpA már alacsony koncentrációban is magas kockázatot jelenthet.
A vinklozolint leginkább a mezőgazdaság és az élelmiszeripar alkalmazza, ugyanis a szer meggátolja a spórák csírázását és a gombafonalak növekedését. A két anyagot már számos vizsgálat veszélyesnek ítélte, hatásukra az endokrin mirigyek komolyan károsodhatnak.
Dr. Jedeon ezt a két anyagot tartja felelősnek a gyermekek fogzománcának visszafordíthatatlan károsításáért. Véleménye szerint a legjobb amit tehetünk, hogy a terhesség harmadik trimeszterétől a gyermek öt éves koráig megpróbáljuk minimálisra csökkenteni az olyan anyagokkal való érintkezést, amelyek tartalmaznak biszfenol A-t és vinklozolint.
(VIA)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék