Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tompalátás

Szerző: Dr. Domsa Patrícia

2003. március 13. | Frissítve: 2017. február 22.

Forrás: babaszoba.hu

A tompalátás (vagy más néven ambliopia) nem különálló betegség, hanem a látásfejlesztés elmaradásából, illetve annak sikertelenségéből adódó végső okozat. Megelőzésével jellemzően a gyermekszemész foglalkozik.

A tompalátó felnőtt reménykedő kérdésére - vajon kezelhető-e felnőtt korban ez az állapot - azonban az általános szemész kénytelen határozott és csüggedt nemmel válaszolni. Körülbelül 9-10 éves korig kezelhető a tompalátás, később már nem.
A tompalátó szem nem vak. Ez a leggyakoribb tévedés. Tompalátónak azt a szemet nevezzük, amelyben az éleslátás helyéről induló idegnyalábok nem építették ki megfelelő kapcsolataikat a látókéreg megfelelő területeivel. Így az éleslátás, hétköznapi értelemben az olvasáshoz, íráshoz szükséges finom vizuális készség, nem alakult ki ezen az oldalon.

A tompalátás tünetei

tompalátás tünetei A gyerekek sok esetben nem tudják elmondani a tüneteiket, illetve nem tudják, hogy amit tapasztalnak, probléma. Nem érzékelik, hogy egyik szemükkel voltaképpen nem látnak. Az agykéregben csak egyetlen kép tudatosul, így térlátás nem tud kialakulni. Leginkább a takarásos teszttel lehet észrevenni, hogy gond van. Le kell takarni a baba egyik szemét, s ha nemtetszését fejezi ki, sír, elképzelhető, hogy probléma van. Később, nagyobb gyerekeknél is ezzel a módszerrel fedezhető fel a topmalátás.
A kancsalság jelei is nyomra vezethetnek.
Van még egy teszt: egy papírra kell két mintát készíteni. Az egyik oldala legyen a egyszínű szürke, a másik csíkos. Ha minden rendben, akkor a baba a csíkos oldalt nézi. Érdemes mozgatni is, és figyelni, hogy követi-e a szemével.

Okok

Tompalátást okozhat az adott szem nem korrigált fénytörési hibája. Tompalátóvá válhat az a szem, amely kancsal állásban van, és a gyermek azzal sosem néz, az ellustul, "kikapcsol". Tompalátóvá teheti a szemet, ha azon a szemlencse elhomályosodik, és a szürke hályog műtétje nem történik meg időben.

A tompalátás nem különálló betegség

Megelőzés

A tompalátás megelőzése az azt kiváltó októl függ. Ha a gyermeknek fénytörési hibája van, megfelelő szemüveggel látjuk el. Ha kancsalít, nem kancsalító szemét napi pár órára, erre a célra gyártott szemtapasszal letakarjuk, hogy kancsal szemével átvegye a fixálást, azzal is "dolgozzon". Ha az adott szem törőközegei nem tiszták, esetleg mikrosebészeti beavatkozással segítünk a bajon. Az a lényeg, hogy a kezelés megfelelő időben megtörténjen!
A látásfejlődés ugyanis, amely tulajdonképpen a szemgolyók és a látókéreg közötti kapcsolatkiépítés, "huzalozás", véges idejű folyamat. Abban a pillanatban kezdődik, amint a gyermek világra jön, és körülbelül 8-9 éves korban befejeződik. A tompalátást kizárólag ebben az időben lehet megelőzni, és a valamilyen okból már kialakult tompalátást visszafordítani. Amit ebben az időben nem érünk el a gyengébb szem fejlesztésében, később már nem is fogjuk.

Kezelése

A tompalátás az esetek nagy részében jól kezelhető, de ebben a küzdelemben a szülő az igazi végrehajtó hatalom. Elsősorban meg kell értenie, hogy az idővel versenyzik. Meg kell értenie azt is, hogy a takarásos kezelés igazi haszna nem gyermekkorban, hanem a távoli jövőben, a beteg felnőtt éveiben mutatkozik majd meg igazán.
Ha az egyik szemén tompalátó, beteg, akkor a jól látó, olvasni tudó szeme később súlyosan megsérül, időskori sárgafolt degeneráció, vagy más, a látást erősen rontó rendellenesség jelentkezik, életviteli katasztrófa fenyegeti. Mindezt észben tartva kell szívfájdítóan könyörtelennek lennünk a kisgyermekkel, amikor minden módon tiltakozik jó szemének akár pár órás letakarása ellen is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék